Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
W Poznaniu rozpocznie się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Na Starym Rynku wystawcy sprzedają wytwarzane tradycyjnymi metodami m.in. wędliny, sery, nalewki, ciasta i przetwory.
To już ósma edycja festiwalu, którego jak co roku sercem jest Stary Rynek. Na straganach swoje produkty sprzedaje 116 wystawców.
- To nie tylko okazja do tego, aby kupić coś smacznego, ale także do porozmawiania z producentami i dystrybutorami, którzy często okazują się prawdziwymi pasjonatami - mówi Wojciech Lewandowski, producent festiwalu.
Jednym z wystawców jest Dżenetta Bogdanowicz, która pokazuje na swoim stoisku, jak przygotowuje się pierekaczewnik - tradycyjne danie polskich Tatarów. - Robi się go z ciasta makaronowego z mięsem. Ja akurat używam mięsa kaczego. Do przyrządzenia pierekaczewnika można też użyć białego sera, rodzynek albo jabłek z cynamonem - wyjaśnia.
Podobnie jak poznańskie rogale świętomarcińskie, tak pierekaczewnik mogą przygotowywać i sprzedawać wyłącznie osoby mające do tego stosowny certyfikat.
Na straganach jak zwykle można spróbować i kupić produkty regionalne z najróżniejszych zakątków Polski i świata. Są wędliny, sery, miody, nalewki, zaprawy, chleby i słodycze, w tym turecka baklava.
- Jest wiele rodzajów baklavy - mówi Dorota Monsz, jedna ze sprzedających te słodycze. - My akurat mamy baklavę turecką, która jest mokra i bardzo słodka w odróżnieniu od tej, którą można kupić w krajach arabskich, gdzie woli się baklavę bardziej suchą.
Festiwal to jednak nie tylko stragany z jedzeniem, ale także konkursy - na najlepszą golonkę oraz na najlepszą nalewkę. - Każdy może zgłosić własną nalewkę - wyjaśnia Wojciech Lewandowski. - Już mamy ponad 20 zgłoszeń. Zwycięzcę poznamy w piątek o godz. 20:00.
Festiwalowi towarzyszy również konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo, który ma dwie odsłony: gastronomiczną i produktową. W tej pierwszej rywalizują kucharze, w drugiej producenci tradycyjnych produktów spożywczych z całej Polski.
- W konkursie nagradzamy nie smak, ale to, czy produkty są związane z danym regionem oraz czy są przyrządzane zgodnie z tradycyjną recepturą - wyjaśnia Izabella Byszewska, przewodnicząca jury. - Po 15 latach konkursu mamy już zidentyfikowanych ponad 13 tys. tradycyjnych produktów - dodaje.
Festiwalowi towarzyszą także pokazy i laboratoria kulinarne, których gościem specjalnym będzie m.in. Robert Makłowicz. Na scenie wieczorem odbędą się także koncerty, a w sobotę o godz. 11:30 kelnerzy i kelnerki zmierzą się w V już Biegu Kelnerów. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa do niedzieli. Szczegółowy program można znaleźć na stronie www.ofds.pl.