PolskaMakłowicz nagrodzony przez łódzkich piwoszy

Makłowicz nagrodzony przez łódzkich piwoszy



Medal Złoty Chmiel, którym łódzkie Bractwo Piwne honoruje osoby i instytucje propagujące pozytywny wizerunek piwa, otrzymał w tym roku Robert Makłowicz. Znany z telewizji mistrz kuchni i publicysta odebrał nagrodę piwoszy na gali, jaka odbyła się w sobotę w salach Muzeum Kinematografii.

Makłowicz nagrodzony przez łódzkich piwoszy

20.12.2004 | aktual.: 20.12.2004 08:33

- Piwna wiedza Roberta Makłowicza dalece wykracza poza przeciętny jej zakres - uzasadniał wybór rzecznik prasowy bractwa, Marek Suliga. - Jest on też jednym z nielicznych autorów, którzy bez oporów mówią o piwie i jego roli w kuchni, tradycji i lokalnej kulturze. Wystarczy wspomnieć choćby kilka dań, które prezentował w swoim programie telewizyjnym, jak np.: królik w piwie trapistów ze śliwkami czy kurczak po pilzneńsku w pilzneńskim piwie oczywiście.

Makłowicz dziękował za wyróżnienie, życząc piwoszom: - Szklanki piwa, jakie najbardziej lubicie. Żeby nie było za zimne, ani za bardzo gazowane, ale zawsze z dużą, mocną pianą.

Odbierając medal zaznaczył, że nie pija piwa codziennie, ani tym bardziej w wielkich ilościach. - Żeby delektować się piwem nie należy traktować go jak purée ziemniaczane w PRL-u, które wówczas było wypełniaczem brzuchów - powiedział Makłowicz.

Po krótkiej ceremonii w podziemiach muzeum rozpoczęła się biesiada piwna. Makłowicz racząc się kuflem napoju rozdawał autografy i pozował do pamiątkowych zdjęć. Długo jednak nie zabawił. Nim jeszcze zabawa rozkręciła się na dobre, nie czyniąc zamieszania opuścił muzeum z przyznanym mu Złotym Chmielem.

Biesiada trwała jeszcze długo w noc.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)