Kolacja tylko dla bogatych i... odważnych
Można już zgłaszać chęć udziału w wielkiej atrakcji kulinarnej, która rozpocznie się w tym tygodniu w Paryżu. Impreza potrwa cztery dni, a przeznaczona jest dla ludzi o grubych portfelach i nie lękających się wysokości...
06.09.2009 | aktual.: 07.09.2009 08:38
W paryskim parku Tuileries, 50 metrów na ziemią, zawiśnie platforma, na której zostaną zamocowane fotele i stół. Po środku znajdzie się miejsce dla mistrza ceremonii - jednego z dziesięciu najlepszych kucharzy Francji, uhonorowanych gwiazdkami w słynnym przewodniku Michelin.
Przy stole będzie mogło zasiąść jednocześnie 22 gości, obowiązkowo w strojach wieczorowych. W sumie w kolacjach ma uczestniczyć pół tysiąca osób.
Zaserwowanych będzie 25 kolacji, których menu zostało przygotowane wyjątkowo pieczołowicie. W karcie znalazły się między innymi kraby z kawiorem, homary, gęsie wątróbki z truflami i łosoś po parysku.
Za podniebną kolację z widokiem na Wieżę Eiffla, Luwr i dachy Paryża, trzeba zapłacić niemal 1000 euro, a gdy serwować ją będzie kucharz Pałacu Elizejskiego - 1400 euro. Poczęstunek przygotowany przez najlepszego barmana świata, Colina Fielda z hotelu Ritz wyceniono na 850 euro. 100 euro z każdej z tych sum zostanie przeznaczone na pomoc dla sierot.