Gorzka czekolada zapobiega miażdżycy
Gorzka czekolada poprawia funkcjonowanie
naczyń krwionośnych i płytek krwi u palaczy - donoszą naukowcy na
łamach najnowszego numeru pisma "Heart".
20.12.2005 16:30
Grupa naukowców pod kierunkiem dr Roberto Corti ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurichu w Szwajcarii dowodzi, że gorzka czekolada zmniejsza ryzyko miażdżycy i poprawia funkcjonowanie komórek śródbłonka naczyń krwionośnych i płytek krwi u palaczy.
U palaczy komórki śródbłonka naczyń krwionośnych (wyściełające naczynia) i płytki krwi (komórki odpowiedzialne za krzepnięcie krwi)
są stale drażnione, przyczyniając się do zwężania ścian naczyń krwionośnych i w konsekwencji miażdżycy.
Badania prowadzone były na grupie 20 palaczy. Osoby badane przez 24 godziny przed rozpoczęciem badania miały unikać spożywania produktów zawierających naturalne przeciwutleniacze, czyli m.in. cebuli, jabłek, kapusty czy kakao. Następnie podawano im 40 g gorzkiej czekolady (niecałe pół tabliczki) i za pomocą USG oceniano przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
Okazało się, że po dwóch godzinach od zjedzenia czekolady poprawiał się przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co świadczy o lepszej pracy komórek śródbłonka naczyń, a efekt ten utrzymywał się nawet przez 8 godzin. Co więcej, czekolada zmniejszała nawet o połowę aktywność płytek krwi, nie dopuszczając do tworzenia się skrzepów.