GIS ostrzega. Nie jedz tego produktu pod żadnym pozorem
Zjedzenie tego przysmaku może mieć bardzo nieprzyjemne skutki. W chałwie wykryto bakterie salmonella. "Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" – poinformował GIS w oficjalnym komunikacie.
Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed spożyciem chałwy wyprodukowanej przez Elis Ali Eski. Dystrybutor poinformował inspektora o wykryciu bakterii salmonella w produktach. Chodzi o KLC – chałwę sezamową waniliowo-kakaową, 100 g (numer partii: 26.09/2K) i KLC – chałwę sezamową o smaku waniliowym (numer partii: 25.09/1K).
"Konsumenci, którzy kupili wskazaną chałwę, nie powinni jej spożywać" - czytamy w oświadczeniu GIS. Producent podjął kroki w celu wycofania zakażonych partii produktu, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi obecnie śledztwo w tej sprawie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Objawy salmonellozy
Bakterie salmonelli mogą wywołać tzw. salmonellozę, czyli chorobę układu pokarmowego.
Do jej objawów należą: wysoka temperatura ciała, ból w okolicy brzucha, biegunka, uczucie nudności i wymioty. W większości przypadków pacjenci szybko wracają do pełni zdrowia, jednak u dzieci i osób starszych istnieje ryzyko poważniejszego przebiegu choroby, szczególnie w przypadku odwodnienia, co w skrajnych sytuacjach może nawet zagrażać życiu.
Bakterie salmonelli występują najczęściej w jajkach i niedogotowanym mięsie drobiowym.
Źródła: PAP, gov.pl