Gdańsk wkrótce stanie się stolicą gastronomii. Ruszają targi FOOD-to-GO
Gdańsk stanie na dwa dni stanie się gastronomiczną stolicą Polski. W środę i czwartek gościć będzie Targi FOOD-to-GO. Spotkanie to nie tylko możliwość pochwalenia się swoimi wyrobami, ale również sposobność do rozmowy z kulinarnymi kreatorami trendów.
03.02.2015 | aktual.: 03.02.2015 14:34
Targi FOOD-to-go są cyklicznym wydarzeniem, które organizowane jest od pięciu lat w Gdańsku. W ubiegłorocznej edycji wzięło udział ponad 100 wystawców z całej Polski. Organizatorzy zapowiadają, że w tym roku zostanie wystawionych ponad 160 stoisk.
Tegoroczne targi będą miały trzy tematy przewodnie. Strefa „Deserowe Inspiracje” jest dedykowano wszystkim firmom zajmującym się słodyczami, a więc lodziarniom, cukiernikom oraz kawiarniom. Wystawcy będą chwalić się swoimi osiągnięciami w zakresie pieczenia ciast oraz produkcji lodów. Panel ten będzie szczególnie przydatny dla osób pracujących w gastronomii sezonowej, nastawionej na letnie miesiące turystyczne. Stąd pomysł, by zaprezentować w jednym miejscu najnowsze maszyny do produkcji lodów, galanterii cukierniczej oraz trendów dekoracyjnych.
Sekcja potraw bezglutenowych jest dedykowana osobom, które nie mogą jeść białka roślinnego. Celem tego panelu jest dyskusja nad restauracyjnym menu dla osób przebywających na diecie bezglutenowej. Do współorganizacji tej dyskusji zaproszone zostało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Po raz trzeci objęło ono patronat nad wydarzeniem. Przedstawiciele opowiedzą o programie Menu bez Glutenu i odpowiedzą na wszelkie pytania związane z celiakią.
W ramach panelu „Tradycyjne smaki Pomorza” zostanie zaprezentowana regionalna kuchnia oraz folklor. Swoje produkty będą prezentować lokalni producenci żywności oraz stowarzyszenia, przygotowujące swoje produkty według klasycznych receptur. Przy okazji będzie można również podpatrzeć jak połączyć jedzenie tradycyjnie z codziennym menu.
Targi to nie tylko prezentacje wystawców, to również możliwość spotkania osób o ugruntowanej pozycji w branży gastronomicznej. Swój udział w wydarzeniu zapowiedzieli Diana Wołkowa, zwyciężczyni ostatniej edycji programu MasterChef, a także mistrz cukierniczy Tomasz Deker. W jednej z debat wystąpią Jolanta Słoma i Mirosław Trymbulak, współautorzy 12 książek kucharskich. Targi odbywać się będą w najbliższą środę oraz czwartek w gdańskiej hali Amber Expo w od godziny 10.00 do 16.30.