Trwa ładowanie...

Dieta głodnych niedźwiedzi polarnych

Głodujące niedźwiedzie polarne potrafią w razie potrzeby drastycznie zmienić swą dietę. Zaskakującą analizę przestawili eksperci amerykańskiej telewizji NBC.

Share
Dieta głodnych niedźwiedzi polarnychŹródło: AFP, fot: Justin Sullivan
d2ndpq6

Tradycyjnie niedźwiedzie polarne jedzą foki. Ale ponieważ arktyczna pokrywa lodowa maleje, życie tych ssaków jest coraz trudniejsze.

Naukowcy sprawdzili więc, co robią białe misie, gdy znajdą się na lądzie, na przykład w Manitobie, na północy Kanady. Badanie odchodów wykazało, że jedzą one jaja ptaków, renifery, ziarna traw i jagody. To może im ułatwić przetrwanie, jeśli życie na Arktyce okaże się zbyt trudne.

Pytanie tylko, czy niedźwiedzie przy okazji się nie otrują: według opinii mieszkańców, te wygłodzone zwierzęta próbowały także jeść akumulatory, siedzenia skuterów śnieżnych i usiłowały pić płyn hydrauliczny z wózków widłowych.

Zobacz więcej w serwisie pogoda.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
d2ndpq6

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ndpq6
d2ndpq6
Więcej tematów