Czy to najdziwniejsze lody sezonu?
Do kolekcji deserów o dziwnych smakach dołączyły właśnie lody o smaku sosu sojowego. "Przysmak" wyprodukowano w Japonii. Sos sojowy powszechnie wykorzystywany jest jako dodatek m.in. do sushi.
02.08.2012 | aktual.: 02.08.2012 18:33
Lody o smaku sosu sojowego kosztują 250 jenów (około 7 zł). Dodawany do lodów sos sojowy, produkowany jest przez firmę, której siedziba została całkowicie zniszczona w trakcie ubiegłorocznego tsunami. Część zysku ze sprzedaży lodów zasilić ma budżet organizacji pozarządowej zajmującej się rewitalizacją zniszczonego po tsunami miasta Rikuzentakata.
Lody o zaskakujących dla Europejczyków smakach można znaleźć także w Chinach. Popularne tu są lody o smaku zielonego groszku, czerwonej fasoli czy kukurydzy. W Japonii, gdzie popularną potrawą jest sushi, lody o smaku sosu sojowego dołączyły m.in. do lodów o smaku rybiego mięsa.
Na chińskim rynku zaś w tym sezonie pojawiły się lody, które - według zapewnień producenta - nie topią się. Według internautów, sekret „nietopiących się lodów” tkwi w ich żelatynowej powłoce, która nawet najbardziej rozpuszczoną masę lodową uchroni przed wypadnięciem w trakcie jedzenia na chodnik.