Czeskie piwo w polskim browarze
Browar Tychy będzie prawdopodobnie producentem czeskiego piwa Prazdroj. Strona czeska wraz z polskim partnerem przygotowują się do uruchomienia produkcji licencyjnej.
23.07.2002 20:14
Smakosze Pilznera w Polsce już nie będą musieli jeździć do Czech. Słynny browar w Pilźnie postanowił ze względów ekonomicznych produkować piwo w Polsce przy zachowaniu znanej od średniowiecza technologii. Tylko w ostatnim roku zanotowano aż 37-proc. wzrost sprzedaży tego piwa.
W Tychach są już specjaliści z Pilzna, gdzie pod ich nadzorem odbywają się pierwsze, próbne jeszcze warzenia piwa. Właścicielem browarów w Tychach i w Pilźnie jest południowoafrykański koncern SAB.
Liczy on, że w związku z uruchomieniem produkcji licencyjnej w Polsce zmaleją koszty transportu, a także nie będzie już musiał płacić cła i wnosić innych opłat. Jak dotąd, za jeden hektolitr piwa z Pilzna opłaty dodatkowe wynosiły 25 euro.
Polscy sprzedawcy rozlewanego Pilznera będą musieli się mieć na baczności. Piwo to musi być podawane w ściśle określonej temperaturze i z odpowiednio gęstą pianą. (jask)