Wrocław. Wyspa Słodowa. Koniec snu społeczników, zwycięstwo komercji
Centrum biznesowe Concordia już jest. Kiedy skończy się czas pandemii, powstanie tu też pełna oferta gastronomiczna. Niestety, społeczne Laboratorium Partycypacji, które walczyło o starą kamienicę na wyspie, musiało ustąpić przed zasobnymi portfelami deweloperów.
28.04.2020 18:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Inwestorzy z dumą prezentują gotowy obiekt. Budynek zaprojektowany został przez holenderską pracownię architektoniczną MVRDV i wrocławskie Q2Studio. Zgodnie z planami architektów stara część przedwojennej kamienicy z początków XX wieku została potraktowana z respektem. Natomiast część wychodząca na park jest przeszklona, otwarta na naturę. Wewnątrz artystka Alicja Biała pracuje nad muralem na ścianie.
W obiekcie działać będą biura, przestrzeń gastronomiczna, kawiarnie na tarasie, sale konferencyjne. Został okruch dawnej idei prospołecznej kreatywności - Concordia zorganizuje inkubator przedsiębiorczości dla branży kreatywnej i technologii informacyjnych.
#
Kamienica Słodowa 7 była idealistycznym przedsięwzięciem grupy społeczników, którzy chcieli w opuszczonym obiekcie stworzyć centrum kreatywności, partycypacji, miejskiego współdziałania poza komercją.
W 2015 roku WS7 walczyła o udostępnienie miejsca i zaniechania planów sprzedania budynku na hotel. Zdaniem działaczy, unikalny charakter Wyspy Słodowej mógł ucierpieć na takiej inwestycji, zachodziły też obawy, że nowy właściciel zaanektuje całą wyspę.
Odbyły się nawet społeczne konsultacja, a aktywiści przygotowali profesjonalną koncepcję zagospodarowania kamienicy Słodowa 7. Miejsce miało mieć swój udział w Europejskiej Stolicy Kultury. Jednak w rezultacie po pięciu latach zamieszania wokół budynku, planów, projektów i koncepcji, zmaterializowała się biznesowa wizja.
Jak aktywiści z WS7 walczyli o Laboratorium Partycypacji ZOBACZ TUTAJ
Czytaj także: Bicie gitarowego rekordu tym razem on-line
Zobacz także: Żywność w czasach pandemii. Polscy naukowcy dają szereg porad