Witaminy dobre na głowę
Szwedzcy naukowcy zbadali pod kątem zawartości niektórych witamin krew 78 pacjentów, cierpiących na chorobę Alzheimera. Okazało się, że ponad połowa z nich miała obniżony poziom witaminy B12 oraz kwasu foliowego.
17.05.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Wydaje się mało prawdopodobne, aby braki tych witamin spowodowane były samą chorobą. Wielu pacjentów miało obniżony poziom badanych witamin jeszcze przed pierwszymi jej objawami.
Niski poziom kwasu foliowego i witaminy powoduje podwyższenie stężenia aminokwasu - homocysteiny, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Jednym z efektów takiego zjawiska jest również upośledzenie konsumpcji tlenu w neuronach mózgu. Autorzy pracy sugerują, że być może przyczynia się to od rozwoju choroby Alzheimera.
Znana jest zależność pomiędzy brakami wspomnianych witamin a różnymi schorzeniami neurologicznymi. Po tym jak udowodniono, że odpowiednie ilości kawasu foliowego chronią m.in. przed występowaniem wad wrodzonych u dzieci, podkreśla się konieczność odpowiedniej jego konsumpcji, zwłaszcza u planujących macierzyństwo kobiet. Bogate w witaminę B12 i kwas foliowy są liściaste warzywa, fasola, pełnoziarniste pieczywo, ryby, ser żółty, mięso i jego podroby.
Rezultaty badań ukazały się w najnowszym numerze Neurology, oficjalnym piśmie American Academy of Neurology. (mz)