Witaminy dobre na głowę
Szwedzcy naukowcy zbadali pod kątem zawartości niektórych witamin krew 78 pacjentów, cierpiących na chorobę Alzheimera. Okazało się, że ponad połowa z nich miała obniżony poziom witaminy B12 oraz kwasu foliowego.
Wydaje się mało prawdopodobne, aby braki tych witamin spowodowane były samą chorobą. Wielu pacjentów miało obniżony poziom badanych witamin jeszcze przed pierwszymi jej objawami.
Niski poziom kwasu foliowego i witaminy powoduje podwyższenie stężenia aminokwasu - homocysteiny, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Jednym z efektów takiego zjawiska jest również upośledzenie konsumpcji tlenu w neuronach mózgu. Autorzy pracy sugerują, że być może przyczynia się to od rozwoju choroby Alzheimera.
Znana jest zależność pomiędzy brakami wspomnianych witamin a różnymi schorzeniami neurologicznymi. Po tym jak udowodniono, że odpowiednie ilości kawasu foliowego chronią m.in. przed występowaniem wad wrodzonych u dzieci, podkreśla się konieczność odpowiedniej jego konsumpcji, zwłaszcza u planujących macierzyństwo kobiet. Bogate w witaminę B12 i kwas foliowy są liściaste warzywa, fasola, pełnoziarniste pieczywo, ryby, ser żółty, mięso i jego podroby.
Rezultaty badań ukazały się w najnowszym numerze Neurology, oficjalnym piśmie American Academy of Neurology. (mz)