Festiwal Chlebów Świata
Impreza rozpocznie się w pierwszy dzień wiosny
11.03.2014 11:32
W dniach 21-23 marca 2014 roku w Warszawie organizowany jest Festiwal Chlebów Świata. Odbędzie się w gmachu Zespołu Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego przy ul. Ratuszowej 13. Głównym celem Festiwalu Chleba Świata jest promocja chleba, oraz ukazanie jego powszechności i różnorodności.
Czytaj również: Wyprzedaż towarów PRL na Muranowie
Impreza będzie się składała się z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.
Chleby z całego świata
Do udziału w żywej prezentacji chlebów świata organizatorzy Festiwalu zaprosili Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej)
z prezentacją piady, producenci pity, macy oraz opłatka wigilijnego. Będzie też Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwasie, przedstawiciele ambasad ze wszystkich kontynentów z pokazem własnej tradycji wypieku chleba.
Dodatkowym atutem będzie prezentacja chleba astronautów wraz osobistym świadectwem Polskiego Kosmonauty Mirosława Hermaszewskiego. Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.
Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat chleba, toteż, dodatkowo, jego kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia.
Inauguracja Festiwalu Chlebów Świata planowana jest w pierwszy dzień wiosny - czyli piątek 21 marca 2014 roku. Potrwa do niedzieli 23 marca 2014 r.
Czytaj również: Za darmo: Słoikobranie