Sławosz Uznański-Wiśniewski: tu jest wspaniale

- Tu jest wspaniale, najlepsze laboratorum, jakie mogliśmy sobie wymarzyć. Staram się zrobić maksymalnie dużo - powiedział Sławosz Uznański-Wiśniewski w trakcie wywiadu, którego udzielił wieczorem z kosmosu. Wiele osób będzie zaskoczonych tym, że podczas łączenia zaczął jeść jedno z polskich dań.

ZdjęcieZdjęcie Peggy Whitson i polskiego astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | MP

W niedzielę przeprowadzono kolejne udane połączenie krótkofalarskie z Międzynarodową Stacją Kosmiczną (ISS).

Polski astronauta opowiedział o prowadzonych eksperymentach. - Czynią mnie bardzo dumnym, ale mamy dużo do zrobienia. Na przykład zbieramy dane z mózgu człowieka, a następnie maszyna interpretuje te dane i stara się wykonać określone zadania. To fascynujące - mówił w trakcie wywiadu transmitowanego przez Axiom Space.

Nasz astronauta wykonał ponad 70 proc. swojej misji. Dzisiaj skupił się na nanomateriałach oraz nagrywał specjalne filmy dla psychologów dla z Katowic, którzy sprawdzają, jak zachowuje się astronauta w kosmosie. W sobotę prowadzono prace nad innymi polskimi eksperymentami - Wireless Acoustics, podczas którego testowany jest system mierzenia hałasu, i MXene in LEO - sprawdzanie działania pulsometrów z czujnikami z nanomateriałów.

- Adaptujemy się, idzie to coraz lepiej. Ruszam się coraz szybciej, uczymy się. (...) Staram się fotografować każdy moment, to wspaniałe miejsce. (...) Trudno jest opisać jak wspaniały jest widok, staram się patrzeć na wszystkich - na dom, na Polskę - podkreślił.

- On ma reputację człowieka-selfie, robi sobie dużo selfie - wtrąciła obecna przy wywiadzie astronautka amerykańska Peggy Whitson.

W ramach ciekawostki w trakcie wywiadu Sławosz Uznański-Wiśniewski zdecydował się pokazać również to, co astronauci jedzą w trakcie misji. Wielu będzie zaskoczonych - astronauta wybrał wegetariańskie pierogi.

- Powiem Wam coś o pierogach. To polskie danie, jemy je na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Gdzie nie mieszkałem na świecie - Szwajcarii, Norwegii, Anglii, Francji - robiłem pierogi i dawałem znajomym, by spróbowali. Teraz jem wegetariańskie pierogi z grzybami i kapustą - opowiadał w trakcie wywiadu polski astronauta.

Wybrane dla Ciebie
Bus dachował na S7. Są ranni. Droga całkowicie zablokowana
Bus dachował na S7. Są ranni. Droga całkowicie zablokowana
Wypadek polskiego autokaru w Austrii. Tragiczne doniesienia
Wypadek polskiego autokaru w Austrii. Tragiczne doniesienia
Szef MON o strategii Trumpa. "Nie może ponieść porażki"
Szef MON o strategii Trumpa. "Nie może ponieść porażki"
Paweł S. małym świadkiem koronnym. "Składa obszerne wyjaśnienia"
Paweł S. małym świadkiem koronnym. "Składa obszerne wyjaśnienia"
Atak psów pod Zieloną Górą. Miały być szkolone dla policji
Atak psów pod Zieloną Górą. Miały być szkolone dla policji
Śmigłowiec LPR na miejscu. 19-latek w wypadku miał ogromne szczęście
Śmigłowiec LPR na miejscu. 19-latek w wypadku miał ogromne szczęście
Akty oskarżenia wobec Wosia i Mateckiego. Prokurator zapowiada
Akty oskarżenia wobec Wosia i Mateckiego. Prokurator zapowiada
Auto doszczętnie zniszczone. 19-letni kierowca wyszedł baz szwanku
Auto doszczętnie zniszczone. 19-letni kierowca wyszedł baz szwanku
Nieobowiązkowe szkolenia wojskowe. Wśród posłów chętnych nie brakuje
Nieobowiązkowe szkolenia wojskowe. Wśród posłów chętnych nie brakuje
Tragedia w Pudliszkach. 77-latek nie żył od dwóch tygodni
Tragedia w Pudliszkach. 77-latek nie żył od dwóch tygodni
Szukała kobiet w trudnej sytuacji i oferowała pracę. Resztę robili oni
Szukała kobiet w trudnej sytuacji i oferowała pracę. Resztę robili oni
Poranek Wirtualnej Polski. Pasmo publicystyczne
Poranek Wirtualnej Polski. Pasmo publicystyczne