Sławosz Uznański-Wiśniewski: tu jest wspaniale

- Tu jest wspaniale, najlepsze laboratorum, jakie mogliśmy sobie wymarzyć. Staram się zrobić maksymalnie dużo - powiedział Sławosz Uznański-Wiśniewski w trakcie wywiadu, którego udzielił wieczorem z kosmosu. Wiele osób będzie zaskoczonych tym, że podczas łączenia zaczął jeść jedno z polskich dań.

ZdjęcieZdjęcie Peggy Whitson i polskiego astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | MP

W niedzielę przeprowadzono kolejne udane połączenie krótkofalarskie z Międzynarodową Stacją Kosmiczną (ISS).

Polski astronauta opowiedział o prowadzonych eksperymentach. - Czynią mnie bardzo dumnym, ale mamy dużo do zrobienia. Na przykład zbieramy dane z mózgu człowieka, a następnie maszyna interpretuje te dane i stara się wykonać określone zadania. To fascynujące - mówił w trakcie wywiadu transmitowanego przez Axiom Space.

Nasz astronauta wykonał ponad 70 proc. swojej misji. Dzisiaj skupił się na nanomateriałach oraz nagrywał specjalne filmy dla psychologów dla z Katowic, którzy sprawdzają, jak zachowuje się astronauta w kosmosie. W sobotę prowadzono prace nad innymi polskimi eksperymentami - Wireless Acoustics, podczas którego testowany jest system mierzenia hałasu, i MXene in LEO - sprawdzanie działania pulsometrów z czujnikami z nanomateriałów.

- Adaptujemy się, idzie to coraz lepiej. Ruszam się coraz szybciej, uczymy się. (...) Staram się fotografować każdy moment, to wspaniałe miejsce. (...) Trudno jest opisać jak wspaniały jest widok, staram się patrzeć na wszystkich - na dom, na Polskę - podkreślił.

- On ma reputację człowieka-selfie, robi sobie dużo selfie - wtrąciła obecna przy wywiadzie astronautka amerykańska Peggy Whitson.

W ramach ciekawostki w trakcie wywiadu Sławosz Uznański-Wiśniewski zdecydował się pokazać również to, co astronauci jedzą w trakcie misji. Wielu będzie zaskoczonych - astronauta wybrał wegetariańskie pierogi.

- Powiem Wam coś o pierogach. To polskie danie, jemy je na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Gdzie nie mieszkałem na świecie - Szwajcarii, Norwegii, Anglii, Francji - robiłem pierogi i dawałem znajomym, by spróbowali. Teraz jem wegetariańskie pierogi z grzybami i kapustą - opowiadał w trakcie wywiadu polski astronauta.

Wybrane dla Ciebie

Była wybitną polską agentką. Teraz gra ją córka Polańskiego
Była wybitną polską agentką. Teraz gra ją córka Polańskiego
Kolejny dzień ataków. Rosja zestrzeliła ponad 100 dronów
Kolejny dzień ataków. Rosja zestrzeliła ponad 100 dronów
Kontrole na granicy polsko-niemieckiej. Tysiące sprawdzonych
Kontrole na granicy polsko-niemieckiej. Tysiące sprawdzonych
Syreny alarmowe na Kamczatce. Możliwe tsunami
Syreny alarmowe na Kamczatce. Możliwe tsunami
Bestialsko zabili psa. Młodzi sprawcy zatrzymani
Bestialsko zabili psa. Młodzi sprawcy zatrzymani
Chińska Mega Zapora Tybetańska. Sąsiedzi zaniepokojeni
Chińska Mega Zapora Tybetańska. Sąsiedzi zaniepokojeni
Ukraina atakuje Moskwę. Chaos na lotniskach, setki przekierowań
Ukraina atakuje Moskwę. Chaos na lotniskach, setki przekierowań
Przypadek cholery w Polsce. Główny Inspektor Sanitarny potwierdza
Przypadek cholery w Polsce. Główny Inspektor Sanitarny potwierdza
Socjal dla azylantów. Problem z nowym systemem
Socjal dla azylantów. Problem z nowym systemem
Skandal na koncercie. Andy Byron odchodzi z firmy
Skandal na koncercie. Andy Byron odchodzi z firmy
Zabójstwo w Krakowie. Marta O. oskarżona o morderstwo męża
Zabójstwo w Krakowie. Marta O. oskarżona o morderstwo męża
Kontrowersje wokół zatrudniania "nienauczycieli" w przedszkolach
Kontrowersje wokół zatrudniania "nienauczycieli" w przedszkolach