12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Sprawdź, co powinno znaleźć się na świątecznym stole
Wigilia Bożego Narodzenia to szczególny dzień. Z nią związanych jest wiele tradycji. Jedna z nich dotyczy potraw, jakie powinny 24 grudnia znaleźć się na wigilijnym stole. Sprawdź, czego tego dnia nie powinno zabraknąć podczas spotkania z rodziną.
Wigilia Bożego Narodzenia to dzień szczególny dla wielu Polaków. Zgodnie z tradycją, 24 grudnia po ujrzeniu pierwszej gwiazdki, rozpoczynamy wigilijną wieczerzę. Zanim siądziemy do stołu, przyjdzie czas na modlitwę i tradycyjne dzielenie się opłatkiem oraz składanie sobie życzeń w gronie najbliższych.
Wigilia Bożego Narodzenia. Co na stole?
Podczas Wigilii Bożego Narodzenia zjemy wiele dań, które przygotowywane są raz w roku. To element wieloletniej i kultywowanej przez pokolenia tradycji. Wszak nie ma Wigilii bez karpia czy pierogów. Lista dań zależna jest od regionu kraju, ale zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw.
Dlaczego potraw powinno być właśnie dwanaście? Zgodnie z tradycją chrześcijańską ta liczba symbolizuje dwunastu apostołów. Na przestrzeni lat lista potraw się zmieniała. Znikały z niej niektóre potrawy, a w zamian popularność zyskiwały inne. Jako że Wigilia jest kolacją postną, to zamiast mięsa na stoły podawana jest ryba.
12 tradycyjnych potraw na Wigilię
Zastanawiasz się, co przygotować na tradycyjną wigilię? Oto lista potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Pamiętaj jednak, że nie jest to konieczność, a potrawy można dowolnie zamieniać.
Lista tradycyjnych potraw na Wigilię:
- Barszcz wigilijny z uszkami,
- Zupa grzybowa,
- Pierogi z kapustą i grzybami,
- Kapusta z grochem lub z grzybami,
- Karp smażony lub w galarecie,
- Ryba po grecku,
- Śledź w śmietanie lub oleju,
- Kluski z makiem,
- Makowiec,
- Piernik staropolski,
- Kompot z suszu,
- Kutia.