Uwaga na Salmonellę
Spożywanie niektórych produktów przygotowanych bez zachowania należytej ostrożnoiści i zasad higieny może grozić zakażeniem Salmonellą - przypomina Państwowy Zakład Higieny w związku z nadchodzącym latem.
18.05.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Doktor Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny podkreśliła, że pałeczkami Salmonella najczęściej skażone są jaja i drób. Jaja mogą być skażone Salmonellą na powierzchni skorupki dlatego należy je myć ciepłą wodą z mydłem oraz krótko sparzyć. Jaja mogą być skażone także w środku i wtedy zbyt krótkie smażenie lub gotowanie może spowodować zatrucie.
Nie poleca się także jedzenia drobiu zbyt krótko gotowanego lub grilowanego. Skażony może być płyn, który spłynął z surowego drobiu. Należy również pamiętać o dokładnym wymyciu sprzętu: noża, deski używanych do przyrządzania potraw bo one także mogą być źródłem zakażenia.
Co roku w Polsce 35 tys. osób zakaża się pałeczkami Salmonella, najwięcej latem. (ajg)