Toksyczne, rakotwórcze rośliny uprawne
Fatalna przyszłość rolnictwa?
Toksyczne, rakotwórcze jedzenie?
Globalne ocieplenie stanowi bardzo poważne, wielowymiarowe zagrożenie dla świata, jednakże często nie zdajemy sobie sprawy z bezpośredniego wpływu cieplejszego klimatu na nasze przyszłe życie. Jak wynika z najnowszego raportu UNEP (United Nations Environment Program, pol. Program Środowiskowy Organizacji Narodów Zjednoczonych), w niedługim czasie popularne gatunki zbóż, takie jak jęczmień, kukurydza czy pszenica mogą masowo zawierać groźne dla nas toksyny.
ONZ-owska agencja obawia się, że ekstremalnie gorący klimat wielu krajów spowoduje klęskę głodu na całym globie, powodując dodatkowo niebezpieczeństwo dla ludzi i zwierząt.
Masz ciekawe fotografie?
Byłeś świadkiem lub uczestnikiem ważnego zdarzenia? Poinformuj Internautów o tym, co dzieje się w Polsce, na świecie, w Twojej okolicy!
Zobacz więcej w serwisie pogoda.
Mechanizm adaptacyjny roślin
W jaki sposób miałby zadziałać ten mechanizm? Aby chronić się przed suszami i wyższymi niż dotąd temperaturami rośliny zaczynają wydzielać związki chemiczne, które zabezpieczą je przed wysuszeniem. W ich organizmach pojawiają się już związki toksyczne dla zwierząt i ludzi w kontekście konsumpcji. - Zboża reagują na susze i podwyższone temperatury tak samo jak ludzie. Na swój sposób wyciągają wnioski i zmieniają się - tłumaczy Jacqueline McGlade z UNEP.
Zobacz więcej w serwisie pogoda.
Niebezpieczeństwo na coraz większym obszarze
- Dopiero rozpoznajemy zagrożenie, które płynie z utoksycznienia upraw rolnych, na razie przede wszystkim w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Sytuacja zmienia się na niekorzyść także w strefach umiarkowanych, ponieważ ciepłe strefy klimatyczne stają się coraz większe - czytamy w raporcie UNEP.
Zobacz więcej w serwisie pogoda.
Badania nie pozostawiają złudzeń
Jak twierdzi Camilo Mora, profesor z Uniwersytetu Hawajskiego, który zajmuje się ekologią upraw, najnowsze wyniki badań są zgodne z poprzednimi. - Istnieje naukowych dowodów na to, że zmiany klimatu prowadzą do zmian w biochemicznej strukturze roślin uprawnych. Niedawno wykazano, że pod wpływem cieplejszego klimatu zmniejsza się zawartość substancji odżywczych w roślinach. Mamy już dowody, że obecnie te rośliny akumulują substancje toksyczne dla człowieka. Świat nauki nie jest zdziwiony, wiele gatunków zwierząt adaptuje się do nowych warunków, podobnie czynią rośliny - tłumaczy.
Zobacz więcej w serwisie pogoda.
Ludzie coraz mniej odporni
Niestety, nie tylko rośliny będą toksyczne, ale również ludzie i zwierzęta - mniej odporni na toksyny. Tak wynika z badań Denise Dearing z Uniwersytetu w Utah z 2012 roku. Powód jest prosty - wysokie temperatury utrudniają procesy detoksyfikacyjne. Jedną z najbardziej niebezpiecznych, rakotwórczych substancji, z którą będzie trzeba się zmierzyć, jest cyjanowodór, kolejną jest azotan.
Zobacz więcej w serwisie pogoda.
Nadzieja w GMO?
Jeżeli nie uda się zatrzymać ocieplenia klimatu, a proces toksyfikacji roślin uprawnych na świecie będzie postępował, ludzkość może niebawem zmagać się z poważnymi konsekwencjami. Nadzieją jest nauka, która potrafi już modyfikować kody genetyczne roślin. Być może niebawem na szeroką skalę uda się usunąć z kodów genetycznych tych organizmów substancje trujące dla ludzi i zwierząt.
Jedno jest jednak pewne - ocieplenie klimatu czyni coraz bardziej wyraźne szkody, a jeżeli nie uda się zatrzymać procesu globalnego wzrostu temperatury, niebawem nie poznamy świata, na którym żyjemy.
Zobacz więcej w serwisie pogoda.