PolskaŁazy: salmonella w klopsikach

Łazy: salmonella w klopsikach

Salmonella w mięsie drobiowym była przyczyną zbiorowego zatrucia w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Łazach w woj. zachodniopomorskim. Zachorowało 35 osób. O zdarzeniu sanepid w Koszalinie poinformowała anonimowo matka dziecka, które zachorowało.

26.06.2002 | aktual.: 27.06.2002 18:27

W wyniku kontroli ustalono, że przyczyną zatrucia były bakterie salmonelli w drobiowych klopsikach. Mięso pochodziło z zakładu, który nie miał uprawnień do zaopatrywania ośrodków wypoczynkowych w artykuły spożywcze.

Dodatkowo sanepid stwierdził uchybienia sanitarne w kuchni ośrodka w Łazach oraz nieprawidłowy sposób przygotowywania posiłków. Po zdezynfekowaniu stołówki właściciel ponownie mógł ją otworzyć.

Przez całe wakacje koszaliński sanepid będzie kontrolować obiekty gastronomiczne i ośrodki w miejscowościach nadmorskich. (jask)

salmonellałazyośrodek
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)