HoReCa. Dlaczego warto?
Pandemia COVID-19 mocno dotknęła restauracje, hotele i inne firmy związane z turystyką i kulturą. Ograniczenia w prowadzeniu działalności spowodowały problemy finansowe w przedsiębiorstwach. Krajowy Plan Odbudowy (KPO) oferuje pomoc takim firmom. Dlaczego warto z niej skorzystać?
Bo inni korzystają
Sektory hotelarstwa, gastronomii (tzw. HoReCa), turystyki i kultury potrzebują impulsu do rozwoju i… pieniędzy. Dofinansowanie z KPO jest odpowiedzią. Zainteresowanie firm jest bardzo duże. W pierwszym konkursie (który odbył się w pierwszej połowie 2024 r.) wpłynęło 5285 wniosków.
Bo pomoc jest tylko dla branży
Jakie warunki muszą spełnić przedsiębiorcy? Po pierwsze - muszą działać (teraz i w okresie pandemii) w sektorze HoReCa, turystyki lub kultury. Po drugie - powinni wykazać, że COVID-19 spowodował straty. Pomoc uzyskają firmy, których obroty (liczone rok do roku) spadły o co najmniej 20 proc. (np. obroty w 2021 r. były o 20 proc. niższe niż w 2020 r.).
Czytaj też: KPO. Najważniejsze pytania i odpowiedzi
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wspomnienia Polaków sprzed strefy Schengen. "Na granicach były problemy"
Bo pieniądze są duże
Firmy mogą wnioskować o 540 tys. zł lub mniejszą kwotę. Z własnych budżetów muszą pokryć tylko 10 proc. kosztów. Ważne jest przeznaczenie tych pieniędzy - na inwestycje (np. zakup sprzętu), szkolenia pracowników albo usługi doradcze.
Czytaj też: 20 lat polskiej gospodarki w Unii Europejskiej
Bo czasu jest coraz mniej
Konkurs dla firm z branży HoReCa kończy się już 3 października. Jest to więc ostatni dzwonek, żeby złożyć wniosek. Można to zrobić u jednego z pięciu operatorów (w zależności od województwa).
Wszystkie potrzebne informacje znajdują się na stronie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.
Materiał powstał we współpracy z Ministerstwem Funduszy i Polityki Regionalnej ze środków Funduszu Rozwoju Regionalnego.