Francuzi jedzą coraz więcej sera
Chętnie przypomina się żart generała de
Gaulle'a, że Francja to kraj tylu rodzajów sera, że trudno nim
rządzić. Tymczasem najnowsze statystyki wykazują, że Francuzi
coraz bardziej gustują w serze i jedzą go coraz więcej, co jednak
rządzącym nie przeszkadza.
W ciągu zaledwie 15 lat spożycie sera rocznie na mieszkańca wzrosło we Francji z 15,2 kg w 1989 r. do 24,6 kg w 2002 r. Dzięki temu Francja zajmuje drugie pod względem konsumpcji sera miejsce w Europie, za Grecją. Przeciętny Grek zjada rocznie 26,6 kg sera.
Francja jest pierwszym w Europie producentem serów - wytwarza ich 1,830 mln ton rocznie. Drugie miejsce zajmują Niemcy - 1,762 mln ton, trzecie - Włochy z 1,160 mln t. Francuzi eksportują 502 tys. ton serów, importują 199 tys. ton.
Dane te opublikowano z okazji 8. Salonu Serów, zorganizowanego w ramach Salonu Rolnictwa w Paryżu.