Czekolada "łagodzi obyczaje"
Czarna czekolada nie tylko łagodzi charakter, ale może także obniżać ciśnienie krwi - wynika ze studium opublikowanego przez Amerykańskie
Stowarzyszenie Kardiologii. Czekolada zawiera bowiem flawonoidy
usprawniające pracę naczyń krwionośnych. Te właśnie związki
flawonowe zmniejszają ryzyko choroby serca.
19.07.2005 | aktual.: 19.07.2005 07:06
Kierujący badaniami Jeffrey Blumberg z uniwersytetu Tafts w Bostonie podkreślił, że celem badań "nie było doprowadzenie do jedzenia większych ilości czekolady". Chodziło o wykazanie, że flawonoidy znajdujące się w kakao "są pożyteczne w kontekście funkcji naczyniowych".
Naukowcy nie zamierzają jednak udzielać pacjentom specjalnych rekomendacji. Jak dotąd, eksperci od żywienia przestrzegali przed zajadaniem się czekoladą ze względu na tłuszcz, cukier i kalorie, w jakie obfituje.
Blumberg wraz z kolegami z uniwersytetu L'Aquila we Włoszech prowadził badania z udziałem 10 mężczyzn i 10 kobiet odznaczających się wysokim ciśnieniem krwi. Przez piętnaście dni połowa z nich jadła codziennie tabliczkę czekolady czarnej, połowa - białej. Potem role się odwróciły.
Okazało się, że dzięki konsumpcji czarnej czekolady u każdej osoby spadało ciśnienie; biała zaś nie sprawiała takich "cudów".