Zabójcza wódka
(PAP)
Toksyczną wódkę produkowała grupa bezrobotnych z Olsztyna. Wypicie ćwiartki alkoholu może spowodować śmierć.
10.04.2004 11:33
Zabójcza wódka produkowana była pod nazwą „Żytnia”. Robiona była na bazie spirytusowej podpałki do grilla. Fabrycznie jest ona barwiona na niebiesko, ale nie stanowiło to problemu dla „producentów”. Do trefnej wódki dodawali bowiem wybielacza do tkanin.
Taka mikstura była rozrabiana wodą i rozlewana do butelek. Przerażanie budzi opinia toksykologa – śmierć może spowodować wypicie nawet ćwiartki toksycznego alkoholu.
Nie wiadomo, ile zabójczej wódki trafiło na rynek. Mogło to być nawet kilkaset litrów, bo w czasie policyjnej akcji znaleziono 200 litrów podpałki i setki butelek.
Zatrzymano 9 osób. Wszyscy to bezrobotni z Olsztyna.