Wegetariańska Polska
Kilkaset osób przyszło w sobotę na zorganizowany po raz pierwszy w Poznaniu Ogólnopolski Dzień
Promocji Wegetarianizmu. Podobne imprezy odbywają się w weekend w kilkunastu miastach w kraju.
Uczestnicy wegetariańskiej imprezy mogli posłuchać wykładów lekarzy i naukowców oraz spróbować kilkunastu bezmięsnych potraw, m. in. samosów (farsz zapiekany w cieście)
, bigosu i ryżu z warzywami.
_ Postawiliśmy sobie za cel promowanie sposobu odżywiania, który jest etyczny, ekologiczny, ekonomiczny i co bardzo ważne - zdrowy. Przede wszystkim zachęcamy ludzi do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych dlatego, że zwierzęta zabijane codziennie w rzeźniach cierpią okropne męki. Jednych można przekonać naukowymi wykładami, innych po prostu częstując smacznym jedzeniem_ - powiedział koordynator akcji, Michał Walkowiak z Towarzystwa Ekologicznego "Ziemia Przede Wszystkim".
Według Walkowiaka, w Polsce ponad 100 tys. osób nie je mięsa, a około dwa miliony "starają się stosować dietę bezmięsną". Duży wpływ na popularyzacje tego sposobu odżywiania mają pojawiające się coraz częściej informacje o BSE i zagrożeniach dla ludzi, jakie niesie choroba - powiedział.
I Ogólnopolski Dzień Promocji Wegetarianizmu został zorganizowany w ramach projektu "Wegetariańska Polska". (reb)