Nowe miejsce: Kurczakarnia
Kurczak z różna według receptury Pani Jadzi. Czy wygryzie modne hamburgery?
15.08.2013 09:10
Track foody i hamburgerownie pobiły w tym sezonie chyba wszystkie rekordy kulinarne (i wciąż są w modzie!), trudno więc będzie przebić się z nową kulinarną modą, zwłaszcza dośc tradycyjną - chodzi bowiem o kurczaka z różna.
Próbuje dokonać tego KURCZAKaRNIA, która o swojej sztandarowej potrawie pisze w sposób niebanalny: to powrót do tradycji smaku - prawdziwego, polskiego kurczaka z rożna. Przy wykorzystaniu profesjonalnego sprzętu, przygotowujemy kurczaka, o nieziemsko kleistym mięsie, cudownie wypieczonej skórce i niepowtarzalnym smaku. Brzmi smacznie, prawda?
Poszliśmy to sprawdzić.* KURCZAKaRNIA mieści się na parterze Pasażu Muranów.* W menu, oprócz kuraka znaleźć można także wariacje - tortille z kurczakiem, sałatki z kurczakiem lub grillowane filety. Do picia, oprócz soków dostaniemy za 7 zł piwo niepasteryzowane z browaru Konstancin.
Ceny: Kurczak z różna podawany jest w całości lub podzielony na udka lub skrzydełka. Kilogram kosztuje 22 zł, więc nie jest to suma wyjątkowo wysoka. Tym bardziej, że zestaw lunchowy (skrzydełka, frytki, sos plus sałatka)
można tu kupić już za 16 zł. Piwo kosztuje 7 zł, można też tu kupić tytę (poznański akcent) frytek belgijskich. Tortilla "Stasia" kosztuje 9 zł (zdjęcie menu znajdziecie poniżej). W sumie za 2 dychy zjemy tu porządnie
Niewątpliwie najmocniejszym akcentem lokalu jest sam kurczak z różna, dobrze wypieczony, z rzeczywiście chrupiącą skórką, którego można zamówić także na wynos. Nie jest to też typowa buda (lub okienko) z kurczakami, do jakich się przyzwyczailiśmy przez lata. To lokal ze stolikami na zewnątrz, z pomysłem na wystrój. Gdy tam przyszliśmy, było tam naprawdę sporo ludzi. Kto wie: może tradycyjne, pieczone kurczaki wygryzą modne hamburgery?
KURCZAKaRNIA
Al. Jana Pawła II 41a lok.14, Warszawa
Godz. otwarcia:
Pon – Pt 11.00-22.00
Sob 9.00-23.00
Niedz: 11.00 – 19.00
STRONA internetowa