Nowe miejsce: Hummusbar

Hummus, shakshuka, malawach, falafel, schug lub sabih w przystępnych cenach, czyli kuchnia izraelska w stolicy

Obraz

Potrawa hummus, jesli wierzyć legendom, została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Jest popularna zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Jednak nie jest to wyłącznie potrawa bezmięsna. Hummus jest niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie. Występuje w wielu wariantach. Czasem jako zimna przekąska, czasem jako spożywana z chlebem pita. Głównymi składnikami sa zawsze hummus (czyli ciecierzyca), czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i przyprawy.

Gdyby ktoś chciał przekonać się jak smakuje, może wybrać się do świeżo otwartej restauracji Hummusbar, która pojawiła się niedawno na Woli. Jak czytamy na stronach restauracji, hummus produkowany jest tam wg. "specjalnej receptury, która została nam udostępniona przez izraelskiego eksperta w tej dziedzinie". To, co czyni hummus wyjątkowym, to właściwe proporcje i kombinacja składników. W Hummusbarze dostaniemy go w różnych wersjach: w chlebku Pita, na talerzu (z dodatkami mięsnymi albo wegetariańskimi) lub na wynos.

Właściciele chwalą się, że używają wyłącznie świeżych, wysokiej jakości składników. Nie ma konserwantów, polepszaczy smaku czy barwników. Tylko naturalne produkty i przyprawy. Poza tym, w menu Hummusbaru znaleźć można dania kuchni izraelskiej np.: shakshuka, malawach, falafel, schug, sabih, a także sałatki, domową lemoniadę oraz kawę z kardamonem.

Ceny w przedziale 10 - 15 zł. Zdjęcie menu publikujemy poniżej. Droższe są z mięsem, tańsze bez. Falafel kosztuje dychę, schug - 12, a tahini 15 zł. Rezerwacja w lokalu nie jest wymagana, można płacić kartą.

Hummusbar
Żelazna 64 (Wola). W weekendy bywają na Targu Śniadaniowym .
Godz. otwarcia: Pon-Sob 10.00-18.00
STRONA internetowa

Obraz
Obraz
Obraz
Obraz
Obraz
Obraz
Obraz
Obraz
Wybrane dla Ciebie
Kradzież klejnotów z Luwru. Wstępne zarzuty dla dwóch osób
Kradzież klejnotów z Luwru. Wstępne zarzuty dla dwóch osób
Działo się w sobotę. Oto najważniejsze wydarzenia [SKRÓT DNIA]
Działo się w sobotę. Oto najważniejsze wydarzenia [SKRÓT DNIA]
Brutalna wendeta w Grecji. "Czułem się jak w piekle"
Brutalna wendeta w Grecji. "Czułem się jak w piekle"
O krok od tragedii. Rodzina podtruła się tlenkiem węgla
O krok od tragedii. Rodzina podtruła się tlenkiem węgla
Ostre słowa Pawłowicz. Tak zareagowała na krytykę Żurka
Ostre słowa Pawłowicz. Tak zareagowała na krytykę Żurka
Brutalne pobicie w Żyrardowie. Policja poszukuje sprawcy
Brutalne pobicie w Żyrardowie. Policja poszukuje sprawcy
Wypadek w Pruszkowie. Dziewięć osób rannych, w tym dwoje dzieci
Wypadek w Pruszkowie. Dziewięć osób rannych, w tym dwoje dzieci
Kanada planuje przekazać Ukrainie rosyjski samolot An-124
Kanada planuje przekazać Ukrainie rosyjski samolot An-124
Pochówki po ekshumacjach Polaków. Ambasador Ukrainy podał szczegóły
Pochówki po ekshumacjach Polaków. Ambasador Ukrainy podał szczegóły
Dzieci znalazły igłę w cukierku. "Uniknęliśmy tragedii"
Dzieci znalazły igłę w cukierku. "Uniknęliśmy tragedii"
Bitwa o Pokrowsk. "Liczba zlikwidowanych Rosjan stopniowo rośnie"
Bitwa o Pokrowsk. "Liczba zlikwidowanych Rosjan stopniowo rośnie"
To jeszcze nie koniec ciepła. Znów będzie powyżej 15 stopni
To jeszcze nie koniec ciepła. Znów będzie powyżej 15 stopni