Nowe miejsce: Hummusbar
Hummus, shakshuka, malawach, falafel, schug lub sabih w przystępnych cenach, czyli kuchnia izraelska w stolicy
Potrawa hummus, jesli wierzyć legendom, została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Jest popularna zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Jednak nie jest to wyłącznie potrawa bezmięsna. Hummus jest niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie. Występuje w wielu wariantach. Czasem jako zimna przekąska, czasem jako spożywana z chlebem pita. Głównymi składnikami sa zawsze hummus (czyli ciecierzyca), czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i przyprawy.
Gdyby ktoś chciał przekonać się jak smakuje, może wybrać się do świeżo otwartej restauracji Hummusbar, która pojawiła się niedawno na Woli. Jak czytamy na stronach restauracji, hummus produkowany jest tam wg. "specjalnej receptury, która została nam udostępniona przez izraelskiego eksperta w tej dziedzinie". To, co czyni hummus wyjątkowym, to właściwe proporcje i kombinacja składników. W Hummusbarze dostaniemy go w różnych wersjach: w chlebku Pita, na talerzu (z dodatkami mięsnymi albo wegetariańskimi) lub na wynos.
Właściciele chwalą się, że używają wyłącznie świeżych, wysokiej jakości składników. Nie ma konserwantów, polepszaczy smaku czy barwników. Tylko naturalne produkty i przyprawy. Poza tym, w menu Hummusbaru znaleźć można dania kuchni izraelskiej np.: shakshuka, malawach, falafel, schug, sabih, a także sałatki, domową lemoniadę oraz kawę z kardamonem.
Ceny w przedziale 10 - 15 zł. Zdjęcie menu publikujemy poniżej. Droższe są z mięsem, tańsze bez. Falafel kosztuje dychę, schug - 12, a tahini 15 zł. Rezerwacja w lokalu nie jest wymagana, można płacić kartą.
Hummusbar
Żelazna 64 (Wola). W weekendy bywają na Targu Śniadaniowym .
Godz. otwarcia: Pon-Sob 10.00-18.00
STRONA internetowa