Cukiernicza ściema

Warszawska cukiernia piętnuje ulepszacze w słodkościach. Czy wiemy co jemy?

Obraz

- Otrzymujemy mniej więcej dwie takie propozycje dziennie. Propozycje, które totalnie stoją w sprzeczności z tym, jak wyobrażamy sobie cukiernictwo. - napisali na swojej stronie właściciele mieszczącej się na Saskiej Kępie cukierni Lukullus. Ich "manifest" sporo ujawnia, jeśli chodzi o produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się naturalne. Przeczytajcie!

Dzwonią i piszą do nas adwokaci diabła czyli dystrybutorzy cukierniczych "ułatwiaczy". Dzwonią i piszą, i właściwie są oburzeni, że nie chcemy korzystać z ich propozycji. Zamiast konfitury: dżem termostabilny i frużelina. Zamiast wanilii w laskach - syntetyczna wanilina. Zamiast dobrej mąki: polepszacze specjalistyczne, polepszacze uniwersalne. Posypki, gotowe "kremy", mixy, fixy i inne niejadalne "produkty identyczne z naturalnymi".

Nie zgłasza się nikt, dosłownie nikt kto zaproponowałby coś naturalnego: dobre jajka, owoce, czekoladę... cokolwiek! Takich - zwyczajnych - rzeczy musimy szukać sami, zwykle zagranicą bo polski rynek naturalnych surowców jest rynkiem ekskluzywnym, niszowym, zwykle w cenach nie umożliwiających dużych zakupów do dużej produkcji cukierniczej jaką jest produkcja lukullusowa. Świadczy to o dramacie jakości, który rozgrywa się w polskich cukierniach. Co musi znajdować się w ciastkach, skoro jest tak wielu dystrybutorów chemii spożywczej a tak niewiele firm zajmuje się dostarczaniem normalnych surowców. Wystarczy zajrzeć do pism branżowych, w których królują reklamy chemicznych dodatków oraz maszyn. Ani słowa o rzemiośle!

Piszemy o tym, bo marzymy żeby sytuacja się zmieniła. Piszemy, bo chcemy żeby urywały się telefony od dystrybutorów żywności a nie dystrybutorów ściemy. Cukiernik to nie jest ktoś, kto miesza mix z fixem, dolewa wodę, wstawia do pieca i zawsze mu wychodzi równe, ładne, termostabilne i "świeże" przez tydzień.

Cukiernik używa jajek, mąki, cukru i masła. I z tych czterech rzeczy za pomocą swojej techniki i rozumu wyczarowuje cuda, którymi nie otruje swoich klientów.

Lukullus dodaje, że od dziś przystępuje do ataku przeciwko cukierniczej ściemie i zachęca do tego również konkurencję. "Pora na to, aby rewolucja, która zmienia polskie restauracje zawitała również do polskich cukierni". - dodają cukiernicy

Co o tym myślicie?

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Mówi "nie" Trumpowi. Blokuje wysłanie wojsk do Portland
Mówi "nie" Trumpowi. Blokuje wysłanie wojsk do Portland
Tragiczny wypadek w Nowym Jorku. Zginęły dwie 13-latki
Tragiczny wypadek w Nowym Jorku. Zginęły dwie 13-latki
"To atak". Polska ambasada reaguje na profanację pomnika Jana Pawła II
"To atak". Polska ambasada reaguje na profanację pomnika Jana Pawła II
Berlin mówi "stop". Zapowiada zmianę ws. migrantów
Berlin mówi "stop". Zapowiada zmianę ws. migrantów
Wyższa emerytura dzięki wnuczkom. Nawet o 11 tys. zł
Wyższa emerytura dzięki wnuczkom. Nawet o 11 tys. zł
Poparcie Putina niekorzystne dla Orbana? Ekspert nie ma wątpliwości
Poparcie Putina niekorzystne dla Orbana? Ekspert nie ma wątpliwości
Wpadli na trop dzięki "staremu". Ujawnili kolumbijski proceder
Wpadli na trop dzięki "staremu". Ujawnili kolumbijski proceder
Tragiczny wypadek w Opolu. Mężczyzna spadł z ósmego piętra
Tragiczny wypadek w Opolu. Mężczyzna spadł z ósmego piętra
Netanjahu: Hamas zostanie rozbrojony
Netanjahu: Hamas zostanie rozbrojony
Zmasowany atak na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce
Zmasowany atak na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce
Kolejny "niezidentyfikowany obiekt". Jest komunikat ŻW
Kolejny "niezidentyfikowany obiekt". Jest komunikat ŻW
Zmasowany atak na Ukrainę. Rosjanie poderwali "Niedźwiedzie"
Zmasowany atak na Ukrainę. Rosjanie poderwali "Niedźwiedzie"