PolskaUstka we włoskim stylu

Ustka we włoskim stylu

Wielkim festiwalem włoskim mieszkańcy Ustki (woj. pomorskie) oraz turyści witają tegoroczne wakacje. Włoscy żołnierze stacjonujący na podusteckim poligonie w Wicku Morskim przygotowali kiermasz z tradycyjnymi dla swojego kraju potrawami.

24.06.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29

Oczywiście musi być spaghetti, neapolska pizza oraz nasze wina. Pochodzę z Sycylii, więc nie może zabraknąć ciast, z których ona słynie - powiedział Roberto Speciale, zastępca dowódcy włoskich wojsk lądowych.

W niedzielę włoscy żołnierze urządzili na usteckiej promenadzie festiwal potraw z Włoch. Żołnierze doskonale przygotowali się do tego, aby prezentować tradycyjną kuchnię swojego kraju. Do Polski przywieźli ze sobą zapasy makaronu, przypraw oraz specjalne piece do pieczenia pizzy.

Jak twierdzą Włosi, sekret najlepszej na świecie pizzy neapolitańskiej polega na zastosowaniu odpowiednich produktów: neapolitańskiej wody, oryginalnego sera mozarella i przyprawy oregano, a także pieczeniu w odpowiednim piecu. (ajg)

ustkawłoskakuchnia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)