"Scypek" zamiast oscypka
Zakopiańska Spółdzielnia Mleczarska wyprodukowała i wprowadziła do sprzedaży nowy gatunek sera pod nazwą "Scypek". Jest on bliźniaczo podobny do znanego do tej pory oscypka, z tą różnicą, że produkowany jest z krowiego, a nie z owczego mleka.
09.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Pojawieniu się na rynku produktu oscypkopodobnego związane jest ze sporem o opatentowanie nazwy oscypek, której status prawny nie został do tej pory wyjaśniony.
"Scypek" z wyglądu niczym nie różni się od oscypka - jest wrzecionowatego kształtu, ma podwędzaną na brązowo skórkę i wytłoczone szlaczki. "Scypek" jest hermetycznie zapakowany w folię, aby mógł być dłużej przechowywany. Posiada ustanowioną i zatwierdzona normę produkcyjną i sanitarną i może być legalnie sprzedawany w całym kraju. (mag)