Polska"Scypek" zamiast oscypka

"Scypek" zamiast oscypka

Zakopiańska Spółdzielnia Mleczarska wyprodukowała i wprowadziła do sprzedaży nowy gatunek sera pod nazwą "Scypek". Jest on bliźniaczo podobny do znanego do tej pory oscypka, z tą różnicą, że produkowany jest z krowiego, a nie z owczego mleka.

Pojawieniu się na rynku produktu oscypkopodobnego związane jest ze sporem o opatentowanie nazwy oscypek, której status prawny nie został do tej pory wyjaśniony.

"Scypek" z wyglądu niczym nie różni się od oscypka - jest wrzecionowatego kształtu, ma podwędzaną na brązowo skórkę i wytłoczone szlaczki. "Scypek" jest hermetycznie zapakowany w folię, aby mógł być dłużej przechowywany. Posiada ustanowioną i zatwierdzona normę produkcyjną i sanitarną i może być legalnie sprzedawany w całym kraju. (mag)

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)