PolskaRekordowy oscypek z Żywca

Rekordowy oscypek z Żywca

11,5 kg waży oscypek wyprodukowany w
sobotę w Żywcu. Jego twórcy mają nadzieję, że znajdzie się w
Księdze Rekordów Guinnessa. Ser ma 40 cm długości i 24 cm
średnicy. Ma zostać zlicytowany na cele charytatywne.

15.09.2007 | aktual.: 16.09.2007 02:07

Żywieccy bacowie wytwarzali olbrzymi ser przez wiele godzin, w obecności mieszkańców oraz turystów, podczas dwudniowego Oscypek Fest 2007 w Żywcu, który ma za zadanie promować "małą ojczyznę" i jej kulinarne dziedzictwo.

Jednym z powodów, dla których zorganizowaliśmy Oscypek Fest, jest brak młodych ludzi podtrzymujących tradycyjne wytwarzanie oscypka i ginąca powoli technologia produkcyjna. Młodzi ludzie coraz częściej wyjeżdżają za granicę, więc w przyszłości określenie baca może zniknąć z naszego słownictwa. Nie chcemy do tego dopuścić- powiedział gospodarz festiwalu Paweł Pieczarka.

Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z solonego mleka owczego. Degustuje się go na wiele sposobów. Wielbiciele podkreślają, że jest wyśmienity zarówno bez dodatków, jak i w towarzystwie innych smaków. Pięknie się również smaży i grilluje, owinięty na przykład plasterkiem wędzonego boczku.

Obecnie trwa europejska procedura rejestracyjna oscypka jako chronionej nazwy pochodzenia. Oznacza to nazwę regionu lub określonego miejsca, która służy do oznaczenia produktu rolnego pochodzącego z tego terenu. Jego określona jakość i renoma może być przypisana właśnie temu pochodzeniu geograficznemu. Po zgłoszeniu sprzeciwu odnośnie rejestracji oscypka przez producentów ze Słowacji, w maju tego roku zawarte zostało porozumienie pomiędzy Polską a Słowacją, które zostało przekazane Komisji Europejskiej.

Czekamy teraz na stanowisko administracji unijnej odnośnie rejestracji naszego sztandarowego produktu regionalnego - powiedział Dariusz Goszczyński z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Impreza w Żywcu odbywa się pod patronatem merytorycznym Koalicji Marek Ziem Górskich. Honorowy patronat objęli minister rolnictwa i marszałek województwa śląskiego, natomiast mecenasem imprezy było Muzeum Browaru Żywiec.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)