Ratuj plaże jedząc małże
(PAP)
Słynni hiszpańscy mistrzowie kuchni apelują do właścicieli restauracji o solidarność z rybakami z Galicji, którzy walczą z mazutem wyciekającym z rozbitego tankowca „Prestige”.
10.12.2002 18:39
Proponują, by 20 grudnia w restauracjach całego kraju serwowano słynne przystawki „tapas” przygotowane z hiszpańskich małż. Tego dnia tapas byłyby o 1 euro droższe.
Zebrane w ten sposób pieniądze zasilą fundusz pomocy dla zanieczyszczonych plaż hiszpańskiej Galicji, na pomoc dla rybaków i hodowców owoców morza.
Zdaniem wielkich hiszpańskich kucharzy ogólnokrajowa akcja jedzenia małż miałaby udowodnić, ze hiszpańskie owoce morza są świetnej jakości i można je kupować bez obaw.
Plamy ropy z przełamanego tankowca „Prestige” nie oszczędziły plaż, ale dzięki nieustannej pracy tysięcy ludzi, nie zatruły Wielkich hodowli owoców morza położonych głównie w ujściach rzek.