Ranking polskich potraw wigilijnych
Połowa Polaków nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez karpia. Jest to najpopularniejsza i najbardziej lubiana potrawa wigilijna - wynika z badań TNS OBOP na zlecenie TVP Info.
24.12.2008 | aktual.: 24.12.2008 14:50
Choć już kilka lat temu Kościół ogłosił, że w wigilię nie obowiązuje post, na polskich stołach tego dnia ciągle królują potrawy postne. Według badań TNS OBOP, w rankingu polskich dań spożywanych podczas wieczerzy zdecydowanie wygrywa karp - jako ulubione wskazuje go aż 50% Polaków.
Drugie miejsce zajmuje barszcz z uszkami (44% wskazań), a trzecie pierogi z kapustą i grzybami (37%). Kolejne miejsca zajmują kapusta wigilijna (16%), zupa grzybowa (15%) i śledzie (13%).
Badanie przeprowadzono metodą telefoniczną w dniach 17-18 grudnia na reprezentatywnej próbie 1000 dorosłych mieszkańców Polski.