Osłodzone barwy Unii
Tort w barwach Unii (fot. PAP)
175-kilogramowy tort, ozdobiony flagą Unii
Europejskiej mogli zobaczyć i skosztować wszyscy, którzy w
sobotę przyszli na krakowski Rynek. Niezwykły wypiek został
wpisany do Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości.
17.05.2003 | aktual.: 17.05.2003 16:04
Tort upiekli uczniowie z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Przygotowali też ułożone z piernikowych puzzli herby Krakowa oraz Cechu Cukierników. Uczniom pomagali cukiernicy-profesjonaliści.
Do przygotowania tortowego ciasta zużyto: 30 kg mąki, 30 kg cukru pudru i tyle samo masła oraz 600 jajek, 3 kg cukru waniliowego i pół kilograma proszku do pieczenia. Słodki krem wykonano z 20 kg masła, 20 kg gorzkiej czekolady, 15 litrów śmietanki i ponad 7 l rozmaitych alkoholi. Całość przykryło 25 kg masy marcepanowej.
Tort o wymiarach 2,25 m na 1,25 m ozdobiono flagą Unii Europejskiej, którą otoczyły flagi wszystkich państw członkowskich oraz krajów kandydujących. Jak mówił cukiernik Stefan Przebindowski, najtrudniejsze było upieczenie tak ogromnego tortowego blatu, dlatego złożono go z 10 elementów.
Bardzo pracochłonne było też wykonanie puzzli. "Piernikowe ciasto jest nieco twardsze niż normalnie, ale da się zjeść. Najwięcej kłopotów sprawiło nam utrzymanie w ryzach ciasta, tak by elementy puzzli do siebie pasowały. No i wykonanie samych herbów, ale przy trzeciej próbie się udało" - mówił PAP Jan Kwiatkowski, cukiernik z Nowej Huty.
Jak zapewniała dyrektor szkoły Marta Niebielska - Jaszczyk wszystkie ozdoby są jadalne, o czym pierwszy przekonał się prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Jak przyznał ma słabość do tortów, a ten jest "nie za słodki i wilgotny". Tort podzielono na 2 tysiące porcji i rozdano publiczności. Piernikowe puzzle pozostaną na pamiątkę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego, który obchodzi w tym roku 45-lecie istnienia.
Prezentacja puzzli i tortu była jedną z atrakcji "Dnia z Unią Europejską", zorganizowanego w ramach "Austriackich Dni Europy w Małopolsce".(iza)