Oskubane genetycznie kury
Izraelskim naukowcom udało się wyhodować gołe kury.
20.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Ptaki w ogóle nie mają piór i są nieco mniej otłuszczone, przez co gorzej znoszą zmiany temperatury. Hodowcy podkreślają jednak, że gołe kury mają bardzo istotną zaletę - nie trzeba ich skubać, co często spędzało kucharzom sen z oczu.
Według kierownika projektu, profesora Avigdora Kahanera, zwykłe kury w gorącym klimacie nie mogą się normalnie rozwijać, ponieważ bardzo źle znoszą upały. Profesor zapowiada, że genetyczne dopasowanie kury do warunków atmosferycznych znacznie poprawi jej rozwój w fazie dorastania.
Nowe kury nie mają piór, dzięki czemu konsumenci nie będą się musieli męczyć - dodaje naukowiec. Brak piór w kury wiąże się z redukcją tkanki tłuszczowej, w której osadzone jest pierze. Naukowcy twierdzą jednak, że kury nie trafią szybko na rynek, ponieważ trwają badania nad projektem. (ej)