Kulinaria - ostatnie 20 lat
III RP - rewizje
Schabowy ulubionym daniem narodowym
Na pierwszym miejscu jest schabowy z kapustą jako ulubione danie narodowe, co wynika z badań sprawdzających nasze upodobania kulinarne, następnie pomidorowa i rosół.
Sklep mięsny, Wrocław 1971 rok
Ulubionym daniem narodowym pierwszym miejscu jest schabowy z kapustą. To trwa od lat i wysoka popularność schabowego jest efektem jego pożądania z czasów, kiedy nie było schabu.
Na ogół obiad jemy na mieście
Bar mleczny z łyżkami na łańcuchu to niezapomniana scena z filmu "Miś". Zasiąść do takiego stołu można na wystawie zbiorów Żywieckiego Muzeum Humoru.
Kto okradł te sklepy?
W czasie PRL-u było mniej produktów i dominował kult domowego jedzenia. Dzisiaj sklepy są pełne towarów, a ludzie korzystają z jedzenia, które jest gotowcem.
Chińskie zupki
Największym zaskoczeniem jest to jak szybko odeszliśmy od kultu domowego jedzenia na rzecz jedzenia, które jest gotowcem. Dawniej nie było czegoś takiego jak zupy w proszku – były one marginalne i zabierane na wyjazdy. Obecnie rosół w kostce jest promowany jako codzienny element diety, dlatego że nie mamy czasu gotować. Ta zmiana jest najbardziej bolesna – że mamy jedzenie uprzemysłowione i pojawiają się składniki doprawiające smak, zapach, kolor i tym samym chemizujące żywność i potrawy.
Sushi
Obecnie sushi bary, czy kuchnia japońska cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków, co jest zjawiskowe. To ciekawe, że w tak tradycyjnym społeczeństwie, które cały czas typuje kotlet schabowy jako swoje ulubione danie, sushi ma tak wielkie powodzenie.
Powrót do źródeł
Powinno nastąpić również zwrócenie się do produktów lokalnych. Chodzi tu o żywność bardzo pierwotną, czyli marchew, buraki, kaszę, czyli to, co rośnie w Polsce.