Koniec makaroniarzy?
Włoskim smakoszom zagraża doznanie szoku
kulinarnego - alarmują farmerzy z zagłębia rolniczego na
południu kraju. Najdotkliwsza od 4 lat susza powoduje, że
zbiory gatunku pszenicy, z którego robione są makarony, a także plony
pomidorów i oliwek będą tam wyjątkowo niskie.
23.08.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Może się zatem zdarzyć, że wielbiciele tradycyjnej włoskiej kuchni będą skazani na talerz rozgotowanego, a jednocześnie twardawego makaronu z dodatkiem słabej jakości oliwy i niedojrzałych chińskich pomidorów.
Eksperci szacują, że na południu Włoch zbiory pszenicy na makarony spadną w tym roku o 13%, produkcja przecieru z pomidorów o 7%, a produkcja oliwy z oliwek aż o 32%. (pw)