Ketchup przeciw rakowi prostaty
Dbają o zdrowie? (AFP)
Dieta bogata w sos pomidorowy i ketchup zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Wyniki wieloletnich badań na ten temat opublikował amerykański Narodowy Instytut Raka.
06.03.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naukowcy przez 12 lat zbierali dane o sposobie odżywiania się 47 tysięcy mężczyzn w wieku 40-75 lat. W tym czasie rak prostaty wystąpił u prawie dwóch i pół tysiąca z nich.
Kiedy autorzy badań przeanalizowali ankiety, które wypełniali mężczyźni okazało się, że ci, którzy jedli dużo pizzy, spaghetti, sosu pomidorowego i ketchupu dużo rzadziej chorowali na raka prostaty. Wystarczyły dwa, zawierające pomidory, posiłki tygodniowo.
Doktor Edward Giovannucci z Instytutu Zdrowia Publicznego w Harwardzie tłumaczy dobroczynne działanie pomidorów wysoką zawartością likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Na antyrakowe działanie tego związku już wcześniej zwracało uwagę wielu naukowców. Badania doktora Giovannucciego są dużym wsparciem dla ich tez. Są też argumentem dla tych, którzy twierdzą, że dobór odpowiedniej diety może przedłużyć nasze życie o wiele lat.(ck)