PolskaDo biegu, gotowi... doimy!

Do biegu, gotowi... doimy!

Któżby pomyślał jeszcze kilkanaście lat temu, że taka prozaiczna czynność, jak dojenie krowy doczeka się swoich zawodów. A jednak... Od sześciu lat rabczański Rabkoland jest miejscem rywalizacji w tej właśnie zabawnej i widowiskowej konkurencji.

Do biegu, gotowi... doimy!
Źródło zdjęć: © Gazeta Krakowska

10.07.2006 09:39

By doić sztuczną krowę do Rabki przyjeżdżają zawodnicy z całej Polski. Już w najbliższą sobotę o godz. 14 na Placu Rekordów w Rabkolandzie rozpoczną się kolejne mistrzostwa Polski w tej dyscyplinie.

Do ubiegłego roku rekordzistą był zwycięzca pierwszej edycji z 2001 roku Jan Maciończyk z Marklowic Śląskich, któremu udało się w ciągu minuty uzyskać 2,1 litra białego płynu.

W 2005 roku prowadzenie objęła Katarzyna Czubaj, która w ciągu minuty zdołała wydoić 2,15 litra.

Jak zapowiadają organizatorzy tych niecodziennych zawodów, za wymię Mućki może pociągnąć każdy, kto wcześniej zgłosi się do biura zawodów. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody i wpis do Księgi Rekordów i Osobliwości.

Józef Słowik

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)