Co to jest wódka?
Wódka powinna być napojem produkowanym wyłącznie ze zbóż i ziemniaków - uważa Krajowa Rada Przetwórstwa Spirytusu i domaga się zawężenia propozycji unijnej definicji wódki, która dopuszcza stosowanie przy jej produkcji wszelkich surowców rolniczych.
Prezes Rady Waldemar Rudnik podkreśla, że przyjęty w grudniu 2005 r. przez Komisję Europejską projekt rozporządzenia w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych narusza interesy polskiego rolnictwa oraz przemysłu spirytusowego.
KRPS, po konsultacjach z polskimi producentami oraz z przedstawicielami przemysłów spirytusowych Danii, Estonii, Finlandii, Litwy, Łotwy i Szwecji, wypracowała propozycję definicji wódki. Ma to być napój spirytusowy wytwarzany z zacieru zbożowego lub ziemniaczanego w procesie fermentacji drożdżami, destylowany lub rektyfikowany do mocy co najmniej 96%. Leszek Wiwała z KRPS wyjaśnił, że Komisja Europejska zaproponowała, by na etykiecie wódki zamieszczane były informacje o surowcu użytym do produkcji. Jednak ta propozycja nie w pełni zadowala polskich producentów.
Jego zdaniem, zgoda KE na produkcję wódki z innych surowców może w perspektywie kilkunastu najbliższych lat spowodować masowy napływ taniej wódki spoza UE, co zagraża branży spirytusowej. Nie mamy nic przeciwko temu, żeby był produkowany alkohol z innych surowców, ale nie może być on nazywany wódką- dodał Wiwała. Poinformował, że trwają konsultacje w sprawie ostatecznego brzmienia projektu. Zanim nowe rozporządzenie wejdzie w życie, wymaga jeszcze zgody Rady UE (rządów państw członkowskich) oraz Parlamentu Europejskiego. Zmiana projektu definicji KE jest jeszcze możliwa, ale wymaga wsparcia ze strony polskiego rządu i eurodeputowanych.
(oprac. ece)