Cichy zabójca
Grzybobranie - pamiątkowe zdjęcia Internautów
Cichy zabójca na jednej nodze
"Nie można powiedzieć, że grzyby szkodzą. Nie są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, ale to nie oznacza, że mamy ich unikać. Grzyby zawierają większe ilości fosforu i potasu, jak również witamin z grupy B." Gabriela Wanat, specjalista ds. żywienia z centrum dietetycznego 4health.
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Po grzybobraniu
"Objadanie się grzybami jadalnymi może doprowadzić u osób o wrażliwym żołądku, osób starszych i dzieci do dolegliwości żołądkowo-jelitowych: biegunki, wymioty, bóle brzucha." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Grzybobranie
"Zatrucia grzybami, ze względu na objawy, możemy podzielić na: zatrucia powodujące zmiany miąższowe w narządach; zatrucia powodujące zaburzenia psychoneurologiczne i zatrucia powodujące zaburzenia żołądkowo-jelitowe." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Pogromca grzybów
"Piestrzenicę kasztanowatą myli się najczęściej ze smardzem jadalnym. Istnieje również mylne przekonanie, że po obgotowaniu i odlaniu wody grzyb nadaje się do spożycia. Zatrucie piestrzenicą kasztanowatą zaliczane jest do zatruć ciężkich." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Grzybobranie
"Najczęściej zatrucia spowodowane są przez muchomor sromotnikowy, krowiak podwinięty (olszówka), piestrzenicą kasztanową. W przypadku krowiaka podwiniętego istnieje mylne przekonanie, że jest on grzybem jadalnym." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Muchomor
"Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się dopiero po upływie trzech dni, są to żółtaczka i śpiączka wątrobowa. Jak tylko zauważymy te objawy, należy udać się do szpitala. Badanie biochemiczne, badanie kału i treści żołądka pozwala wykryć przyczynę zatrucia." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Grzybobranie
"Nie ma potraw, których należy unikać. Nie należy jeść grzybów wieczorem, bo są ciężkostrawne. Należy unikać niedogotowanych potraw i dań z grzybów surowych oraz z grzybów niewiadomego pochodzenia." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Grzybobranie
"Początkowe objawy zarówno u dzieci jak i dorosłych nie są charakterystyczne i sprowadzają się do objawów ze strony przewodu pokarmowego, za wyjątkiem zatrucia grzybami o objawach neurologicznych." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Laura na grzybach
"Zatrucia grzybami mają najczęściej charakter niezamierzony i przypadkowy. Kiedy np. dziecko bawi się na spacerze zerwanym grzybem, a potem go zjada. Do zatruć może dochodzić również przez nieumyślne podanie dziecku trującego grzyba, lub jadalnego, niewłaściwie przyrządzonego. Podczas zatruć u małych dzieci szczególną trudność sprawia dotarcie do przyczyny zatrucia." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Dziecięce grzybobranie
"Dzieci do 6. roku życia nie powinny jeść grzybów. Duży procent grzyba to woda i cholina (aminocukier), który może powodować słabsze wchłanianie substancji odżywczych. Ponadto grzyby są ciężkostrawne i mogą wpływać na dolegliwości żołądkowo-jelitowe." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Grzybobranie
"Zatrucia u dzieci mają często ciężki przebieg. Jest to spowodowane niedojrzałością funkcjonalną min. nerek, wątroby, ośrodkowego i autonomicznego układu nerwowego. Wchłanianie substancji toksycznej u dzieci jest o wiele szybsze niż u dorosłych z powodu stosunkowo większej powierzchni wchłaniania." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Grzybobranie
"Najczęściej do zatrucia u dorosłych dochodzi z powodu niewiedzy, osoba odcina kapelusz nie przyglądając się nóżce, w lesie panuje półmrok i nie można dokładnie rozpoznać grzyba." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Grzybobranie
"Grzyby są ciężkostrawne, dlatego u małych dzieci i dzieci w wieku przedszkolnym nawet gatunki jadalne mogą spowodować ostre nieżyty żołądkowo-jelitowe. Spożycie grzybów na surowo pogłębia ciężkość zatrucia." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Borowki i koźlarze z Soblówki
"Właściwie przygotowane grzyby mogą być spożywane przez dorosłych i starsze dzieci nawet codziennie, jako dodatek smakowy do posiłków i w małych ilościach." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Borowikowa armia
"Ponadto kumulują metale ciężkie takie jak kadm i ołów. Grzyby przechowywane w niewłaściwych warunkach mogą ulec zepsuciu, przegrzaniu, stają się dobrą pożywką dla bakterii i pleśni." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!
Dwugodzinny spacer w lesie nad Wigrami
"Mogą wtedy powstawać toksyczne substancje : biogenne aminy, mikotoksyny (aflatoksyny), cholina może przechodzić w trującą neurynę. Substancje te szkodzą zarówno dzieciom jak i dorosłym." Gabriela Wanat, dietetyk
Zbierasz jakieś niezwykłe przedmioty? Pochwal się swoja kolekcją!