Bułgaria: święto wina
W Bułgarii 14 lutego to - poza Dniem Zakochanych - przede wszystkim Święto Wina.
Tego dnia tradycyjnie dokonuje się symbolicznego pierwszego przycięcia pędów winnej latorośli - ważnego zabiegu agrotechnicznego, który zapewnia większe zbiory winogron.
14.02.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Temu symbolicznemu przycinaniu pędów towarzyszą rozmaite uroczystości z udziałem przedstawicieli najwyższych władz, festyny, zabawy i oczywiście degustacje wina. Święto Wina zwane jest w Bułgarii Trifonem Zarezanem, czyli Przyciętym Trifonem lub Urżniętym Trifonem.
Wyrób wina to tradycja istniejąca w Bułgarii od czasów antycznych, gdy ziemie te należały do Traków. Były wprawdzie okresy w historii, gdy winnice niszczono - za bułgarskiego chana Kruma w IX w - lecz obecnie wszystko wróciło do normy i wino jest jednym z najważniejszych bułgarskich artykułów eksportowych.
W ubiegłym roku sprzedano za granicę 42 miliony litrów bułgarskich win - najwięcej do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Polski.(iza)