Trwa ładowanie...
japonia
30-09-2004 22:38

Białe żółtka do białego ciasta

(PAP)
W Japonii rozpoczęto na skalę masową produkcję jajek o białych żółtkach, które - jak utrzymują japońscy kucharze - są sekretem wypieku idealnego biszkoptu.

Białe żółtka do białego ciastaŹródło: PAP
d183ddh
d183ddh

Białe żółtka mają taki sam smak i te same właściwości co żółtka żółte, ale dzięki nim japońscy cukiernicy mogą upiec tzw. białą gąbkę, bardzo drogie ciasto podawane podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty.

Według hodowców, zmusić kury do znoszenia jajek z białymi żółtkami jest bardzo łatwo. Od małego trzeba je karmić tylko ryżem. Wtedy znika z żółtka większość pigmentów żółtych i czerwonych znika z żółtka. Specjaliści twierdzą jednak, że do wybielenia żółtek potrzebne są także inne zmiany w diecie drobiu, ale szczegóły utrzymywane są w tajemnicy.

d183ddh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d183ddh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj