ŚwiatBiałe żółtka do białego ciasta
Białe żółtka do białego ciasta
(PAP)
W Japonii rozpoczęto na skalę masową produkcję jajek o białych żółtkach, które - jak utrzymują japońscy kucharze - są sekretem wypieku idealnego biszkoptu.
30.09.2004 22:38
Białe żółtka mają taki sam smak i te same właściwości co żółtka żółte, ale dzięki nim japońscy cukiernicy mogą upiec tzw. białą gąbkę, bardzo drogie ciasto podawane podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty.
Według hodowców, zmusić kury do znoszenia jajek z białymi żółtkami jest bardzo łatwo. Od małego trzeba je karmić tylko ryżem. Wtedy znika z żółtka większość pigmentów żółtych i czerwonych znika z żółtka. Specjaliści twierdzą jednak, że do wybielenia żółtek potrzebne są także inne zmiany w diecie drobiu, ale szczegóły utrzymywane są w tajemnicy.