Będziemy wiedzieć, co jemy
W Unii Europejskiej weszła w życie nowa dyrektywa dotycząca informacji na opakowaniach produktów mięsnych. Dzięki niej konsumenci będą dokładnie wiedzieć, co kupują. Po wejściu Polski do Unii, ta dyrektywa będzie obowiązywać również u nas.
Nowa dyrektywa zobowiązuje producentów wyrobów mięsnych, by informowali, jakie składniki pochodzenia zwierzęcego zostały wykorzystane w produkcji. Konsument ma prawo wiedzieć, czy w skład wyrobu wchodzą podroby, tłuszcz, ścięgna czy też jest to czyste mięso. Wówczas producent musi sprecyzować, czy jest to mięso wołowe czy wieprzowe.
Unia Europejska zaostrza normy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a nowa dyrektywa ma na celu ułatwienie konsumentom wyboru produktu odpowiadającego ich wymaganiom.
Do końca czerwca oprócz nowych etykiet można jednak używać dotychczasowych. W Polsce do wprowadzenia nowych etykiet powinni przygotować się przede wszystkim eksporterzy.(ck)