Trwa ładowanie...
03-02-2016 01:35

Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

• Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce
• Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld złotych - informuje "Rzeczpospolita"

Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiejŹródło: WP, fot: Tomasz Gdaniec
dri9x0m
dri9x0m

W 2016 roku sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć się w Polsce znów o co najmniej kilkanaście procent. To oznacza, że w tym roku padnie kolejny rekord wydatków na ekożywność. Branża szacuje, że w 2015 roku mogły one sięgnąć nawet 800 mln złotych. Natomiast w 2017 roku po raz pierwszy w historii mają szanse przekroczyć 1 mld złotych.

Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność. Można ją kupić już nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również w sieciach handlowych i dyskontach. Zmienia się także podejście konsumentów do produktów spożywczych. Jeszcze kilka lat temu kupowanie ekologicznej żywności traktowane było jako ekstrawagancja ludzi bogatych. Dziś coraz częściej staje się ona elementem zdrowego trybu życia przeciętnych, świadomych konsumentów - czytamy w artykule.

dri9x0m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dri9x0m
Więcej tematów