Trwa ładowanie...
d1iet9z
09-07-2004 06:11

Żywność ekochemiczna



Sprzedawana w Polsce żywność ekologiczna nie jest bezpieczna - wynika z badań Inspekcji Handlowej. Zamiast żyć długo i szczęśliwie, jedząc tak zwaną zdrową żywność, możemy się mocno struć - ostrzega "Życie Warszawy".

d1iet9z
d1iet9z

Inspekcja Handlowa przeprowadziła w maju i czerwcu kontrolę jakości produktów rolnictwa ekologicznego. Jej celem było ustalenie, czy ekojedzenie jest bezpieczne. Sprawdzono 211 placówek i ponad 2 tys. różnych produktów.

Badania ujawniły stosowanie przez producentów dużej ilości substancji konserwujących. Wykryto azotyny i azotany sodu, czyli związki, których nie można stosować. Rażące uchybienia stwierdzono w przypadku 48% próbek mleka i przetworów mlecznych, 42% próbek mięsa i przetworów mięsnych oraz 7% próbek przetworów owocowych oraz warzywnych - informuje "Życie Warszawy".

Produkty ekologiczne sprzedawane w sklepach często trafiały do naszych lodówek, choć wcześniej nie były zatwierdzone przez odpowiednie organy nadzoru sanitarnego. Dodatkowo żywność ekologiczna była sprzedawana, choć na opakowaniach nie było niezbędnych informacji, wymaganych przepisami ustawy o rolnictwie ekologicznym, na przykład wiadomości o atestach. (IAR)

d1iet9z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1iet9z
Więcej tematów