Żurek WOŚP w Poznaniu
3 tys. litrów żurku na XX-lecie WOŚP - zdjęcia
Nietypowa akcja na XX Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
XX Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy postanowił w nietypowy sposób uczcić student IV roku WSHiG Przemysław Czekała. Wraz z szefami kuchni z Wielkopolski i Ziemi Lubuskiej oraz kolegami z WSHiG przygotował na pl. Mickiewicza w Poznaniu niemal 3 tys. litrów żurku!
Przemysław Czekała rozpoczął przygotowania do wielkiego gotowania już w sobotę. W niedzielę pichcenie ruszyło o godzinie 5.00 rano. Wykorzystano do tego 250 kg ziemniaków, 260 kg marchwi, 250 kg boczku i kiełbasy, 100 kg cebuli, 60 kg pora, 7 kg majeranku, 7 kg czosnku, 300 litrów zakwasu, 3 kg soli, 20 litrów śmietany i 2000 litów wody.
Zobacz także: Niezwykłe przedmioty na aukcjach WOŚP
(wp.pl/meg)