PolskaZiemniaki kontra miażdżyca

Ziemniaki kontra miażdżyca

Naukowcy z UMK w Toruniu, pracujący pod
kierunkiem prof. Michała Komoszyńskiego, odkryli, że apiraza,
enzym zawarty m.in. w ziemniakach, skutecznie przeciwdziała
zawałom serca i udarom mózgu - informuje "Gazeta Pomorska".

Ziemniaki kontra miażdżyca
Źródło zdjęć: © AFP

03.01.2007 | aktual.: 03.01.2007 01:40

Badacze z Zakładu Biochemii, Instytutu Biologii Ogólnej i Molekularnej UMK, poszukują teraz metody, która umożliwiłaby wykorzystanie apirazy jako leku oraz pracują nad nieinwazyjną i szybką oceną stanu zagrożonych naczyń krwionośnych - podaje gazeta.

Po przebadaniu ponad 150 osób stwierdziliśmy, że zawartość niektórych nukleotydów we krwi chorych na miażdżycę jest wyższa niż u ludzi zdrowych. W tej sytuacji należałoby znaleźć sposób obniżenia ilości ADP, a ten nukleotyd niszczy właśnie apiraza- wyjaśnia prof. Komoszyński.

Występuje ona nie tylko w komórkach człowieka, ale znajduje się również w ziemniakach, przy czym ta druga degraduje ADP sprawniej. Zamierzamy więc wyizolować gen apirazy z tkanek ziemniaka i metodami biotechnologicznymi przygotować go do regulowania poziomu ADP. Apiraza może się okazać szczególnie pomocna przy ostrych stanach zawałowych- mówi "Gazecie Pomorskiej" prof. Komoszyński. (PAP)

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)