Zdrowe święta? - to możliwe!
Na Wigilię w gronie rodziny, przy stole pełnym tradycyjnych potraw wielu z nas czekało cały rok. Jednak dietetycy ostrzegają, aby również tego dnia uważać na to, co się je. Dzięki temu unikniemy wielu problemów, które mogą zakłócić świąteczny nastrój ostrą niestrawnością.
24.12.2007 | aktual.: 24.12.2007 08:14
Doktor Lucyna Pachocka z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, że zdrowe święta powinny zaczynać się od dbałości o takie przygotowanie potraw, by nie były nadmiernym obciążeniem dla organizmu. Zastrzega, że nie chodzi o to, by głodować, ale - zdaniem eksperta - w trosce o żołądek należy unikać potraw smażonych. Zdrowsze są dania duszone, gotowane i pieczone.
Doktor Lucyna Pachocka podkreśla, że o lekkostrawność potraw powinni zadbać przede wszystkim ci, którzy już mają jakiekolwiek dolegliwości gastryczne. Dlatego potrawy mączne - jak pierogi czy kluski - lepiej jest spożywać gotowane. Odsmażane na patelni nadmiernie obciążają żołądek.