PolskaZdrowe święta? - to możliwe!

Zdrowe święta? - to możliwe!

Na Wigilię w gronie rodziny, przy stole pełnym tradycyjnych potraw wielu z nas czekało cały rok. Jednak dietetycy ostrzegają, aby również tego dnia uważać na to, co się je. Dzięki temu unikniemy wielu problemów, które mogą zakłócić świąteczny nastrój ostrą niestrawnością.

Doktor Lucyna Pachocka z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, że zdrowe święta powinny zaczynać się od dbałości o takie przygotowanie potraw, by nie były nadmiernym obciążeniem dla organizmu. Zastrzega, że nie chodzi o to, by głodować, ale - zdaniem eksperta - w trosce o żołądek należy unikać potraw smażonych. Zdrowsze są dania duszone, gotowane i pieczone.

Doktor Lucyna Pachocka podkreśla, że o lekkostrawność potraw powinni zadbać przede wszystkim ci, którzy już mają jakiekolwiek dolegliwości gastryczne. Dlatego potrawy mączne - jak pierogi czy kluski - lepiej jest spożywać gotowane. Odsmażane na patelni nadmiernie obciążają żołądek.

Kto jednak nie wyobraza sobie Wigilii bez smażonego karpia powinien zaopatrzyć się w miętę, szałwię, dziurawiec i ewentualnie rumianek, które razem, osobno lub w postaci gotowej mieszanki kupionej w aptece pomagają na niestrawność.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)