PolskaZdrowe święta? - to możliwe!

Zdrowe święta? - to możliwe!

Na Wigilię w gronie rodziny, przy stole pełnym tradycyjnych potraw wielu z nas czekało cały rok. Jednak dietetycy ostrzegają, aby również tego dnia uważać na to, co się je. Dzięki temu unikniemy wielu problemów, które mogą zakłócić świąteczny nastrój ostrą niestrawnością.

24.12.2007 | aktual.: 24.12.2007 08:14

Doktor Lucyna Pachocka z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, że zdrowe święta powinny zaczynać się od dbałości o takie przygotowanie potraw, by nie były nadmiernym obciążeniem dla organizmu. Zastrzega, że nie chodzi o to, by głodować, ale - zdaniem eksperta - w trosce o żołądek należy unikać potraw smażonych. Zdrowsze są dania duszone, gotowane i pieczone.

Doktor Lucyna Pachocka podkreśla, że o lekkostrawność potraw powinni zadbać przede wszystkim ci, którzy już mają jakiekolwiek dolegliwości gastryczne. Dlatego potrawy mączne - jak pierogi czy kluski - lepiej jest spożywać gotowane. Odsmażane na patelni nadmiernie obciążają żołądek.

Kto jednak nie wyobraza sobie Wigilii bez smażonego karpia powinien zaopatrzyć się w miętę, szałwię, dziurawiec i ewentualnie rumianek, które razem, osobno lub w postaci gotowej mieszanki kupionej w aptece pomagają na niestrawność.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)