Zdrowe posiłki dla uczniów
Obowiązkowo owoce i warzywa, za to frytki nie częściej niż dwa razy w tygodniu - taka dieta czekać będzie angielskich uczniów zgodnie z nowymi standardami żywieniowymi dla szkół publicznych ogłoszonymi w piątek przez rząd.
19.05.2006 10:20
Od września szkolne posiłki w Anglii nie będą już mogły zawierać kiepskiej jakości przetworów mięsnych, napojów gazowanych, chipsów ani czekoladek. Zakazana będzie sprzedaż niezdrowego, taniego jedzenia (junk food) w szkolnych sklepikach i automatach. W niepamięć mają odejść potrawy słone i tłuste.
Dzieciom należy regularnie serwować w szkołach mięso wysokiej jakości, drób i ryby. To naprawdę ambitny program - powiedział w BBC przedstawiciel resortu edukacji Jim Knight, przyznając zarazem, że uporanie się z "dziesięcioleciami zaniedbań" w dziedzinie żywienia uczniów będzie wymagać czasu.
BBC zwraca uwagę, że odsetek dzieci w wieku 2-15 lat, dotkniętych otyłością lub nadwagą, osiągnął w ostatnich latach 30%.