Zamienili buły na brokuły
Owsianka, banany zapiekane w cieście naleśnikowym, sałatka z brokułami, biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem. To tylko niektóre przysmaki, jakie przygotowali i zaprezentowali uczniowie w Zespole Szkół Licealnych i Usługowych w Jeleniej Górze.
W ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Gotowania i Jedzenia szkoła zorganizowała konkurs pod hasłem "Zamienię buły na brokuły". - Zadaniem uczniów było przygotowanie zdrowego śniadania - wyjaśnia Agnieszka Krusicka-Mysłek, nauczycielka z ZSLiU i pomysłodawczyni przedsięwzięcia. Była to już druga edycja konkursu, w którym wystartowały tym razem cztery szkoły.
Magdalena Barszczewska, Paulina Sawicka i Ewelina Oszmian z kamiennogórskiego Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących przyznają, że dbają o linię. 17-latki z koleżankami i kolegami ze szkoły zaserwowały m.in. sałatkę z serem feta, omlet z brokułami i jajka faszerowane tuńczykiem.
- Zamiast kalorycznych bułek wolimy ciemny chleb zbożowy, a fast foodom mówimy stanowcze nie - zapewniają uśmiechnięte dziewczęta.
Konkurs tym razem wygrali gospodarze, czyli uczniowie jeleniogórskiego ZSLiU, którzy przyrządzili np. pyszny sok wielowarzywny i naleśniki z owocami. Drugie miejsce zajęła młodzież z Kamiennej Góry, a trzecie - z Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze.
Uczestnicy podkreślali, że gdy w zdrowym ciele zdrowy duch, to i nauka idzie lepiej. Dlatego dbają o to, żeby jeść owoce i warzywa.