Za dużo wody w mięsie
W czerwonym mięsie i jego przetworach jest za
dużo wody i za mało białka - wynika z kontroli Inspekcji Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) - informuje
"Parkiet".
05.08.2004 | aktual.: 05.08.2004 06:02
Kontrole zostały przeprowadzone w czerwcu w 113 zakładach prowadzących ubój lub przetwórstwo czerwonego mięsa. Podczas badań laboratoryjnych nieprawidłowości stwierdzono w ponad 15% partii pobranych do kontroli. Najczęstsze to: zaniżona zawartość białka, przekroczenie dopuszczalnej zawartości wody i zawyżona wartość tłuszczu - pisze gazeta.
Dodatkowo, w co dziesiątym kontrolowanym zakładzie, na produktach brakowało informacji dotyczącej terminu przydatności do spożycia lub użyto w tym celu niewłaściwych sformułowań. W pięciu zakładach kontrola wykryła niewłaściwie przygotowany surowiec, w którym wystawały ścięgna, pozostałości szczeciny, kości oraz węzły chłonne i gruczoły. Ponadto, jak stwierdzili kontrolerzy, surowiec bywał nieświeży. W trzech zakładach zwrócono uwagę na nieprzestrzeganie warunków sanitarno-higienicznych w pomieszczeniach magazynowych - podaje "Parkiet.