Wypij herbatę na... prostatę
Polifenole znajdujące się w zielonej i
czarnej herbacie mogą spowalniać rozwój nowotworów prostaty,
donoszą naukowcy podczas kongresu "Experimental Biology 2004".
22.04.2004 | aktual.: 22.04.2004 17:18
Polifenole występują w wielu produktach roślinnych, choć najwięcej ich znajduje się w czerwonym winie (polifenol o nazwie rezweratrol), w oliwie z oliwek (flakony) oraz zielonej i czarnej herbacieherbacie. Związki te są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają chronić komórki przez rakiem i procesami starzenia się, neutralizując szkodliwe wolne rodniki.
Grupa badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego z Los Angeles pod kierunkiem dr Susanne Henning wykazała, że spożywanie zielonej bądź czarnej herbaty tylko przez 5 dni może spowolnić rozwój raka prostaty.
Po cyklu picia herbaty przez mężczyzn cierpiących na raka prostaty naukowcy zbadali poziom polifenoli w tkance nowotworowej. Polifenole wykrywano w komórkach prostaty u 6 na 8 mężczyzn pijących zieloną herbatę, u wszystkich 7, którzy pili czarną herbatę i tylko u 2 na 5, którzy nie pili regularnie herbaty.
Polifenole oddziałują prawdopodobnie na poliaminy oraz enzymy odpowiedzialne za produkcję poliamin w tkankach nowotworowych. Wiadomo, że stężenie poliamin jest dużo wyższe w komórkach rakowych i świadczy o złośliwości nowotworu.
Naukowcy pokazali także, że stężenie polifenoli we krwi i tkance prostaty jest odwrotnie proporcjonalne do stężenia poliamin, świadczących o złośliwości nowotworu. Im więcej polifenoli w tkance, tym mniej poliamin i tym wolniej komórki rakowe się dzielą, a guz rozwija. Polifenole mogą więc wspomagać walkę z rakiem prostaty, jednym z najczęstszych nowotworów u mężczyzn, a filiżanka mocnej herbaty dziennie może być smaczną profilaktyką antyrakową.